„Zagnańskie Grzybobranie – Festiwal Smaków” to główny motyw tegorocznych Dni Gminy Zagnańsk. Doroczne święto, które odbywa się nad zalewem w Kaniowie zwieńczył konkurs kulinarny na najlepszą potrawę regionalną z grzybów oraz na zupę grzybową.
Jak powiedziała Łucja Dobosz – Drogosz, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Belna, której zupa zwyciężyła w konkursie, tajemnicą smaku jest naturalność składników. Zupa jest rodzinnym wigilijnym specjałem, który jest smaczny, zdrowy i nie tuczy.
Degustacjom towarzyszyły konkursy. W czasie imprezy wyłonieni zostali zwycięzcy zawodów wędkarskich i siatkarskich. Do rywalizacji stanęły też sołectwa z terenu gminy. Puchar ufundował wójt Zagnańska, Wojciech Ślefarski, któremu zależało, by podczas festynu bawiły się całe rodziny.
Zdaniem Renaty Janik, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego dla mieszkańców najważniejsza jest możliwość integracji, spotkania się, wspólnego świętowania, a czasem i poznania. Dla ludzi zamkniętych w domach żyjących wirtualną rzeczywistości, festyn jest okazją do rzeczywistego jednoczenia.
Zabawie do północy towarzyszyć będą koncerty zespołów disco polo.