„Chleb, wino, ser” – pod takim hasłem w najbliższy piątek w Sandomierzu rozpoczyna się Festiwal Tego Co Dobre. Będzie to prawdziwa kulinarna uczta nie tylko dla smakoszów sera i pozostałych tytułowych produktów.
Organizatorzy zaplanowali pokazy kulinarne z wykorzystaniem różnorodnych produktów. Będzie m.in. lepienie pierogów i przygotowanie dań z wykorzystaniem mięsa z indyka.
Centralnym miejscem festiwalu będzie kawiarenka przy Ratuszu, gdzie można będzie spotkać znawców dobrego jedzenia, porozmawiać z nimi i degustować festiwalowe dania. Na stoiskach królować będzie ser. Przyjedzie około 40 wystawców z różnymi gatunkami sera.
Jak poinformował Gieno Mientkiewicz, główny organizator festiwalu każdy z wystawców przywiezie od pięciu do kilkunastu gatunków serów. Będą to wyroby inspirowane m.in. włoskimi, szwajcarskim i francuskimi. Pojawią się też trzy stoiska wystawców zagranicznych. Nie zabraknie oscypków oraz serów zagrodowych.
Na festiwalu zaprezentuje się 13 winnic, w tym 7 z okolic Sandomierza, 4 z Podkarpacia, będzie też winiarnia produkująca wina musujące z Dolnego Śląska oraz ekologiczna winnica z Małopolski.
– Przeprowadzony zostanie konkurs na najlepsze wino, co będzie się wiązać z przyznaniem znaku jakościowego – powiedział Marcin Płochocki, prezes Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
W pierwszym dniu festiwalu, tj. 21 czerwca odbędzie się m.in. wspólne pieczenie chleba, degustacja lodów serowych, pokazy łączenia kawy z serami oraz wielki poczęstunek daniem z makaronu i sosem serowym. W trakcie trzech festiwalowych dni zaplanowano też np. show kucharzy, występy zespołów ludowych i kół gospodyń wiejskich, prezentację nowości wydawniczych dotyczących m.in. kulinariów. Festiwal ma też swoją część komercyjną, do której należy m.in. wystawna kolacja w Zamku Królewskim. Zostanie na żywo przygotowana przez sześciu kucharzy.
Festiwal „Chleb Wino Ser” potrwa do 23 czerwca.
Grażyna Szlęzak-Wóicik