W Sandomierzu można posmakować kuchni z różnych stron świata. Na nadwiślańskim bulwarze podczas zjazdu food trucków serwowane są m.in. dania włoskie, węgierskie, żydowskie i chorwackie. Są też popularne hamburgery, frytki oraz pizza.
Food trucki cieszą się dużą popularnością. Sandomierzanie chętnie korzystają z okazji, aby zjeść coś innego niż zwykle.
Jedna z kobiet powiedziała, że w menu gastronomicznych przyczep znaleźć można naprawdę ciekawe propozycje kulinarne, których na co dzień nie spotka się w lokalnych restauracjach, dlatego wraz z synem postanowiła wypróbować rybę po chorwacku. Food truck, który specjalizuje się w kuchni z tego kraju przyrządza doratę, a także m.in. trzy rodzaje mielonych mięs: wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę z dodatkami np. serem feta. Pracownik food trucka powiedział nam, że chorwacka kuchnia polega na tym, że wydobywa prawdziwy smak z surowców. Nie stosuje się zbędnych dodatków, liczy się prostota. Do ryby na przykład dodaje się czosnek, sól i natkę pietruszki.
Food trucki będą na sandomierskim bulwarze także w niedzielę do godziny 20.00.