Przed nami długi majowy weekend. To doskonały czas, aby zacząć grillowanie. Jak mówi Hubert Sanecki, szef kuchni w restauracji Leśny Dwór w Kielcach, grillować możemy zarówno mięsa, ryby, jak i warzywa. Jednak, aby dania były smaczne i zdrowe należy pamiętać o kilku zasadach.
– Przede wszystkim unikamy żywego ognia, grill musi się żarzyć. Na grilla nadaje się większość mięs, w zależności od tego, co kto preferuje. Jeśli chodzi o drób, to piersi i skrzydełka z kurczaka, bądź indyka. Warto pamiętać, że mięso musimy marynować 24 godziny wcześniej, a bardzo ważne jest, abyśmy przed grillowaniem skropili je lub natarli cytryną, po to, aby skruszało i nie było twarde – radzi Hubert Sanecki.
Wybór grilli w sklepach jest ogromny. Rafał Domagała, kierownik działu „Ogród” w jednym z kieleckich hipermarketów, mówi, że w zależności od preferencji możemy kupić grille węglowe, gazowe, a także betonowe.
– Ceny tych najtańszych, jednorazowych, zaczynają się już od 8 złotych. Te największe osiągają cenę 400- 500 złotych. Z kolei grille gazowe kosztują od 300 do 1500 złotych. Są uniwersalne i nie wydobywa się z nich, tak bardzo nie lubiany przez niektórych, dym. Można je używać zarówno na powietrzu, jak i wewnątrz domu, czy mieszkania. Zaletą grilli betonowych jest to, że kupując je, mamy je na bardzo długi czas – wylicza Rafał Domagała.
Kupując grill, warto zadać sobie pytanie, dla ilu osób ma on być przeznaczony, a pamiętając o kilku podstawowych zasadach podczas grillowania zachowamy nie tylko bezpieczeństwo, ale nasze potrawy będą smaczne i zdrowe.