Pięknym, ale nieco zapomnianym już, zwyczajem świątecznym było obdarowywanie się szczodrakami nazywanymi też szczodrokami. To rodzaj pieczywa obrzędowego, które wypiekano w formie bułek. – W zależności od regionu przygotowywano je na słodko lub z kapustą i innymi farszami – powiedziała Kinga Kędziora-Palińska, etnograf w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu.
Szczodraki pieczono na szczodre dni, czyli te przypadające od Bożego Narodzenia do Trzech Króli. Bułeczkami obdarowywano dzieci, innych członków rodziny oraz kolędników, których przyjście było bardzo wyczekiwane w domach, ponieważ życzyli pomyślności w nowym roku.
Szczodraki i inne elementy dawnej tradycji świątecznej można oglądać na wystawie etnograficznej w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu.


![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-120x86.jpg)



![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-350x250.jpg)








