Po raz czwarty w podbuskich Mikułowicach, na placu popularnej Olejarni Zagłoba, odbywa się Targ Świąteczny.
– To uczta dla miłośników wyszukanych, również regionalnych potraw z kieliszkiem grzanego wina i przy dobrej muzyce – powiedział Mariusz Roszkowski – organizator wydarzenia.
Swoje oferty przedstawia 24 wystawców. Są to gospodarstwa agroturystyczne, wytwórcy wędlin, wyrobów mlecznych, hodowcy ryb, przetwórcy owoców i winiarze.
– Można przejść po straganikach, obejrzeć, zobaczyć, dotknąć. Są najlepsi wystawcy świętokrzyscy oraz inne perełki z regionów sąsiednich – zaznacza Mariusz Roszkowski.
W Mikułowicach królują przede wszystkim produkty regionalne, tradycyjne smaki, gruzińskie specjały. Na smakoszy czekają między innymi ciasta, wyroby z ryb i mięsa, sery, chleb na zakwasie, miody, wina, przetwory z lawendy, róży i pigwy oraz kosmetyki naturalne. Z kolei gospodarz wydarzenia zaprezentował szeroką gamę olejów naturalnych: rzepakowy, rydzowy, słonecznikowy, lniany i z pestek z dyni.
Mariusz Roszkowski, właściciel olejarni zaznacza, że atrakcją jest pokaz ręcznego tłoczenia oleju, do którego wykorzysta pochodzącą z XIX wieku prasę. Olejarnia Zagłoby włączyła się też w akcję pomocy dla Kuby, 12-letniego chłopca z Bogucic, chorującego na nowotwór kości.
– Każdy ofiarodawca otrzyma ciasteczko, patriotkę, w zamian za dar serca dla Kuby – podkreśla organizator.
Mimo chłodu targ cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród mieszkańców i kuracjuszy przebywających w tym czasie na zabiegach. O oprawę muzyczną zadbał zespół Czeremszyna z Ukrainy. Śpiewane oraz grane na skrzypcach kolędy i pastorałki pod chmurką tworzą wyjątkowy przedświąteczny nastrój.
Targ Świąteczny potrwa do godziny 17.00. Przypomnijmy, Olejarnia Zagłoby, funkcjonuje od 2016 roku i jest to rodzinna manufaktura.