Tablica poświęcona powstańcowi styczniowemu, porucznikowi Aleksandrowi Uchnastowi została odsłonięta na frontowej ścianie budynku po byłej szkole podstawowej w Wełczu koło Buska-Zdroju. Wydarzenie było częścią Święta Czosnku, które odbywa się w Wełczu od 10 lat.
Jednym z inicjatorów powstania tablicy był członek rady sołeckiej Czesław Maj. Jak tłumaczy, powstaniec styczniowy walczył m. in. w bitwie pod Grochowiskami, Ludynią i Opatowem. W tej bitwie został ciężko ranny. Po aresztowaniu przez Rosjan został osadzony w więzieniu w Sandomierzu. Dzięki staraniom rodziny, jako małoletni został zwolniony i odesłany do domu. W Wełczu przez wiele lat był nauczycielem w tamtejszej szkole. – W 155. rocznicę powstania styczniowego i setną rocznicę odzyskania niepodległości postanowiliśmy przypomnieć o tej zasłużonej, historycznej postaci. Daty 1893, 1918 i 2018 zostały uwiecznione na naszej tablicy upamiętniającej te wydarzenia – dodaje Czesław Maj.
W 1930 roku Aleksander Uchnast został odznaczony Krzyżem Niepodległości z Mieczami, a w 1938 roku, wraz z innymi żyjącymi powstańcami z 1863, Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Powstaniec zmarł 3 stycznia 1939 roku i został pochowany na cmentarzu w Busku-Zdroju.
Po odsłonięciu pamiątkowej tablicy rozpoczął się rodzinny festyn z czosnkiem w roli głównej. Próbować można m. in. zupy czosnkowej, pomidorów z serem czosnkowym i różnego rodzaju wypieków. Lidia Jurzysta z koła gospodyń wiejskich podkreśla, że zupa czosnkowa przyrządzana jest w Wełczu od lat. Wywar po drobnej modyfikacji tradycyjnego przepisu powstaje dziś we współczesnej wersji na bazie czosnku, koperku, serka topionego, sera żółtego, soli, pieprzu i… czegoś jeszcze, ale tego panie z Wełcza zdradzać nie chcą, bo przepis na smaczną zupę jest ich, jak zaznaczają, słodką tajemnicą.
Anna Jasikowska wyjaśnia, że czosnek z Wełcza nazywany jest wójczańskim. Warzywo zostało wpisany na listę produktów regionalnych. W Wełczu i jego najbliżej okolicy uprawiany jest od lat w każdym gospodarstwie. Obecnie na ponad 20 hektarach. – Odmiany czosnku w naszej okolicy zmieniają się z roku na rok, pojawią się również nowe. Najczęściej na naszym terenie występuje odmiana harnaś, czyli czosnek koloru fioletowego. Tę polską odmianę na naszej ziemi sadzimy od kilkunastu lat – podkreśla Anna Jasikowska.
W trakcie Święta Czosnku w Wełczu podziwiać można również występy artystyczne. Całość zakończy zabawa taneczna pod gwiazdami.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
