W Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu otwarto wystawę „Uroda stołów”. Uczniowie przygotowali 20 aranżacji, opracowali także bożonarodzeniowe menu. Kamil Pindech z zaprzyjaźnionego ze szkołą Hotelu Dwór Dwikozy powiedział, że w okresie świąt zdarzają się bardzo nietypowe zamówienia, jak na przykład steki z rekina, ryby faszerowane w całości oraz sushi, jednak powrót do tradycji jest coraz bardziej zauważalny. Dodał, że warto pokusić się na pewne modyfikacje przygotowując świąteczne dania i na przykład korzystając z fasoli zrobić humus i podać go na wigilijnym stole z innymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Urszula Chabel, nauczycielka w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu stwierdziła, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć między innymi śledzi. Można je podać na wiele sposobów na przykład na słodko z rodzynkami, albo z podsmażoną cebulką wymieszaną z przecierem pomidorowym z dodatkiem orzechów włoskich.
Wystawa odbywa się pod hasłem „Wszystkie barwy Bożego Narodzenia”. Uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich do kolorów obrusów oraz serwetek starannie dobrali zastawę, a także dekoracje między innymi w postaci świeczników. Wystawa ma dla młodzieży wymiar edukacyjny i przygotowuje do wykonywania zawodu.
Od piątku do 14 grudnia wystawa będzie otwarta dla zwiedzających. Zorganizowano ją po raz 23.