Cukry oraz tłuszcze zawarte m.in. w margarynie są czynnikami ryzyka zachorowania na nowotwory. Jak informuje Marta Kaleta, specjalista ds. żywienia, w zdrowej diecie powinny jak najczęściej występować warzywa i owoce, natomiast należy wystrzegać się zwłaszcza produktów przetworzonych, ponieważ nawet w 20% mogą się przyczynić do wystąpienia nowotworu.
– Komórki nowotworowe lubią cukier, karmią się nim. Rak lubi także tłuszcze trans, czyli te tłuszcze, które są zawarte m.in. w margarynie i we wszystkich produktach na bazie margaryny. Z naszej diety powinniśmy też wykluczyć produkty mocno przetworzone, szczególnie w puszkach aluminiowych oraz mięsa, które także są mocno przetworzone poprzez wstrzykiwanie w nie antybiotyków i hormonów – wylicza Marta Kaleta.
Jak podkreśla, jednak największym czynnikiem ryzyka wystąpienia raka jest stres, ponieważ, nasz organizm zużywa wtedy dużo minerałów, składników odżywczych i witamin, przez co traci odporność.
– Osoby, które są chronicznie zestresowane, zużywają bardzo dużo substancji odżywczych i minerałów, których i tak dostarczamy naszemu organizmowi bardzo mało. To się z kolei wiąże z tym, że nasz organizm, nasz system odpornościowy nie jest w stanie się bronić. Oznacza to, że nie dochodzi do apoptozy, czyli usuwania tych martwych, gorszych komórek. One są natomiast najbardziej podatne na to, by zmienić się w komórki nowotworowe – wyjaśnia Marta Kaleta.
O zdrowym odżywianiu się, także w trakcie trwania choroby onkologicznej, dyskutowano w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Mężczyzn z Chorobami Prostaty „Gladiator”.