– Polska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, a każdy region ma swoją unikalną specyfikę kulinarną – twierdzi Karol Okrasa. Znany kucharz i autor telewizyjnych programów, gościł dziś w Kielcach w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie był jurorem konkursu „Kuchnia Świętokrzyska na stołach Europy”.
Zdaniem Karola Okrasy, ciężko wymienić jedną potrawę, która może charakteryzować nasz kraj za granicą, a z której możemy być dumni. To między innymi pierogi, które w Polsce podawane są na niezliczoną ilość sposobów.
– Warto się skupić także na zupach, które w polskiej kuchni były bardzo popularne, a do dziś są unikalne na skalę światową. Warto pochylić się także nad smakiem dziczyzny, która od zawsze charakteryzowała duże biesiady. Dziczyzna była obecna w naszej historii nie tylko na stołach magnackich i królewskich, ale również pod strzechami. Nasza kuchnia to także wiele niepowtarzalnych aromatów. To kiszonki, suszone grzyby, czy nabiał – dodaje.
Karol Okrasa podkreśla, że jego ulubionym przysmakiem świętokrzyskim jest zalewajka.
– Może to wydawać się banalne i proste, jednak przygotowanie teoretycznie prostych potraw czasami jest najtrudniejsze. Tak jest między innymi ze świętokrzyską zalewajką – dodaje.
Zdaniem Karola Okrasy, przy okazji rocznicy święta 11 listopada warto przypomnieć także o gęsinie, która niegdyś była bardzo popularna w naszym kraju, w ostatnim czasie znów wraca na stoły Polaków. Święto Niepodległości jest doskonałym pretekstem do tego, aby kultywować dobre tradycje kuchni staropolskiej – dodaje Karol Okrasa.