środa, 10 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Karol Okrasa: możemy być dumni z każdej polskiej potrawy

Michał Kita
2018-11-09 14:53
1 min. czytania
A A
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Na zdjęciu drugi od lewej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce

"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Na zdjęciu drugi od lewej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

– Polska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, a każdy region ma swoją unikalną specyfikę kulinarną – twierdzi Karol Okrasa. Znany kucharz i autor telewizyjnych programów, gościł dziś w Kielcach w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie był jurorem konkursu „Kuchnia Świętokrzyska na stołach Europy”.

Czytaj również

Kolejarze szykują się do rewolucji. Kody QR na każdej stacji

Kolejarze szykują się do rewolucji. Kody QR na każdej stacji

2025-12-10
Centrum kulturalno-sportowe w Daleszycach po remoncie

Centrum kulturalno-sportowe w Daleszycach po remoncie

2025-12-10

Zdaniem Karola Okrasy, ciężko wymienić jedną potrawę, która może charakteryzować nasz kraj za granicą, a z której możemy być dumni. To między innymi pierogi, które w Polsce podawane są na niezliczoną ilość sposobów.

– Warto się skupić także na zupach, które w polskiej kuchni były bardzo popularne, a do dziś są unikalne na skalę światową. Warto pochylić się także nad smakiem dziczyzny, która od zawsze charakteryzowała duże biesiady. Dziczyzna była obecna w naszej historii nie tylko na stołach magnackich i królewskich, ale również pod strzechami. Nasza kuchnia to także wiele niepowtarzalnych aromatów. To kiszonki, suszone grzyby, czy nabiał – dodaje.

Karol Okrasa podkreśla, że jego ulubionym przysmakiem świętokrzyskim jest zalewajka.

– Może to wydawać się banalne i proste, jednak przygotowanie teoretycznie prostych potraw czasami jest najtrudniejsze. Tak jest między innymi ze świętokrzyską zalewajką – dodaje.

Zdaniem Karola Okrasy, przy okazji rocznicy święta 11 listopada warto przypomnieć także o gęsinie, która niegdyś była bardzo popularna w naszym kraju, w ostatnim czasie znów wraca  na stoły Polaków. Święto Niepodległości jest doskonałym pretekstem do tego, aby kultywować dobre tradycje kuchni staropolskiej – dodaje Karol Okrasa.

"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Na zdjęciu drugi od lewej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Na zdjęciu drugi od lewej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Po prawej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Po prawej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Po prawej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS. Po prawej Karol Okrasa / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
"Przez żołądek do Niepodległej" - spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce„Przez żołądek do Niepodległej” – spotkanie z Karolem Okrasą w ZSPS / Marzena Mąkosa / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkuchniaZespół Szkół Przemysłu Spożywczegokuchnia regionalnaKuchnia ŚwiętokrzyskaZ dworskiej kuchni

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Kolejarze szykują się do rewolucji. Kody QR na każdej stacji

Kolejarze szykują się do rewolucji. Kody QR na każdej stacji

2025-12-10
Centrum kulturalno-sportowe w Daleszycach po remoncie
ZDJĘCIA

Centrum kulturalno-sportowe w Daleszycach po remoncie

2025-12-10
INTERWENCJA. Kiedy będzie można bezpiecznie poruszać się ulicą Niecałą?

INTERWENCJA. Kiedy będzie można bezpiecznie poruszać się ulicą Niecałą?

2025-12-10
Dyrektorzy placówek kultury mają swoje własne forum

Dyrektorzy placówek kultury mają swoje własne forum

2025-12-09
Kielce gotowe na powitanie świętego Mikołaja

Żywe czy sztuczna oto jest pytanie?

2025-12-09
Magdalena Sitek nagrodzona przez Państwową Inspekcję Pracy

Magdalena Sitek nagrodzona przez Państwową Inspekcję Pracy

2025-12-09
Angielski w przedszkolu

Angielski w przedszkolu

2025-12-09
Starosta zaprasza na świąteczny kiermasz

Starosta zaprasza na świąteczny kiermasz

2025-12-09
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Kolejarze szykują się do rewolucji. Kody QR na każdej stacji

Centrum kulturalno-sportowe w Daleszycach po remoncie

INTERWENCJA. Kiedy będzie można bezpiecznie poruszać się ulicą Niecałą?

Zderzenie na drodze krajowej. Karetki zabrały trzy osoby

Dyrektorzy placówek kultury mają swoje własne forum

Rosnący ruch ciężarówek i brak obwodnicy. Mieszkańcy wychodzą na drogę

Żywe czy sztuczna oto jest pytanie?

Poważny wypadek na drodze krajowej. W akcji ratownicy

Magdalena Sitek nagrodzona przez Państwową Inspekcję Pracy

Angielski w przedszkolu

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.