Tag: Kuchnia Świętokrzyska

Przepis na dzionie rakowskie podaje Danuta Gratka z GA Gratka w Celinach w gm. Raków / Radio Kielce

W poszukiwaniu tradycyjnej żywności

Cztery powiaty: kielecki, sandomierski, ostrowiecki i opatowski uczestniczą w projekcie „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, promującym kulinarne tradycje naszego regionu. Jego efektem ...

Święto Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy / Ewa Okońska / Radio Kielce

Pierogowa uczta w Krajnie

Pierogów Stefana czy pierogów z kaszanką będzie można dziś spróbować w Krajnie w gminie Górno. Stowarzyszenie „LGD - Wokół Łysej ...

Nalewki Pana Ryszarda - Radio Kielce

Nalewki Pana Ryszarda

Przepis na Krupnik Ręczyński i Czeremchówkę podaje Ryszard Siwocha – pszczelarz z Ręczna Na zakończenie wakacyjnego cyklu kulinarnego przedstawiamy dwa ...

Gołąbki z grzybami - Radio Kielce

Gołąbki z grzybami

Przepis podaje Barbara Wojciechowska – właścicielka gospodarstwa agroturystycznego PYZÓWKA w gminie Raków. Gołąbki: Kasza gryczaną taić, dodać grzybki wcześniej uduszone ...

Pipki gęsie - Radio Kielce

Pipki gęsie

Słynna Rakowska potrawa - żołądki z gęsi. Przepis podaje Stanisław Malanowicz, właściciel Baru "Pod gąską". Składniki:1 kg gęsich żołądków1 kg ...

Bigos z cukinii - Radio Kielce

Bigos z cukinii

Przepis podaje Ewa Konopka, współautorka książki z przepisami „Jak przyrządzić smaczną wołowinę” Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. ...

Dziadajka z zocirko - Radio Kielce

Dziadajka z zocirko

Przepis podaje Grażyna Grudziecka – szefowa zespołu Pieśni i Tańca jaworzanki z Jaworza w gm. Zagnańsk Dziadajka z zocirko to ...

Miód trójniak korzenny polski - Radio Kielce

Miód trójniak korzenny polski

Przepis podaje kielczanin Michal Kiziński, laureat wielu konkursów dla miodosytników Podstawowym składnikiem miodu trójniak korzenny polski jest miód wielokwiatowy jasny, ...

Parzybroda świętokrzyska - Radio Kielce

Parzybroda świętokrzyska

Parzybroda świętokrzyska, przyrządzana w powiecie staszowskim według przepisu Marcina Kłapsi Prezentowaliśmy już przepis na Parzybrodę chłopską przygotowywaną z białej kapusty. ...

Page 1 of 5 1 2 5