– Śniadanie to podstawowy posiłek, bez którego nie powinniśmy wychodzić z domu – powiedział w „Na każdą pogodę” Hubert Sanecki. Mistrz kucharski i wykładowca radził, aby na chłodne dni, które przed nami przygotować posiłek, na bazie cukrów złożonych.
Dzięki temu otrzymujemy energię na dłuższy czas. Takie śniadanie – mówił szef kuchni w Hotelu Binkowski Dworek – to na przykład płatki owsiane z suszonymi owocami i orzechami. Powinniśmy unikać płatków czekoladowych, w których występują złe dla organizmu cukry proste. Dodatkowo można zjeść gotowane kiełbaski z pełnoziarnistym pieczywem.
Ważne dla nas jest także drugie śniadanie. To powinno składać się z chudych wędlin oraz warzyw. Należy pamiętać, mówił gość Radia Kielce, że jesienią i zimą spada nasza odporność. Naturalnie możemy ją podnieść jedząc na przykład paprykę, która jest bogata w witaminę C. Kucharz radził też przygotowywać pożywne i rozgrzewające zupy. Najlepsze o tej porze będą krupnik, kwaśnica, flaczki i zalewajka – wymienił Hubert Sanecki.
Część pierwsza:
Część druga: