„Nasze sandomierskie kulinaria regionalne” – pod takim hasłem w Zamku Królewskim w Sandomierzu odbędzie się dzisiaj konkurs dla gmin z powiatu sandomierskiego połączony z degustacją potraw.
Głównym motywem w tym roku są warzywa korzenne. Jak powiedziała Iwona Łukawska, etnograf w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu, co roku tematyka konkursu jest inna i dotyczy tego, na czym dawniej bazowały gospodynie przygotowując posiłki.
– Wiadomo, że były to potrawy proste i szybkie do zrobienia. W tym roku na stołach konkursowych dominować będą ziemniaki i potrawy wykonane na bazie tego warzywa – dodała.
– Konkurs ma na celu kultywowanie dawnych tradycji. Ważne jest to, aby przedstawiciele gmin uczestniczący w konkursie docierali do dawnych przepisów i je wykorzystywali, dzięki czemu jest kontynuacja - stwierdziła Iwona Łukawska.
Gminy rywalizować będą o nagrodę główną czyli Srebrną Chochlę.
Początek o godzinie 14.00.