– Trudno wyobrazić sobie dziś funkcjonowanie polskiej kuchni bez sięgania po tzw. produkty wysoko przetworzone – powiedziała Olga Chaińska. Dietetyk zaznaczyła, że producenci żywności zasypują nas produktami, oferując na śniadanie płatki śniadaniowe polane jogurtem owocowym – bez owoców, na obiad gotowe danie wyciągnięte prosto z zimnej zamrażarki, a na kolację smakowite i szybkie przekąski. W tak niezdrowy sposób odżywia się wielu Polaków. I trudno się dziwić – pęd życia sprawia, że ludzie zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie.
Gość „Na Każdą Pogodę” dodał, że żywność wysoko przetworzona poddana jest procesom obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, emulgatory oraz przeciwutleniacze. Żywność wysoko przetworzona dzięki zawartości odpowiednich substancji chemicznych ładniej wygląda, intensywniej pachnie, mocniej smakuje, ma idealną konsystencję i dłuższy termin sugerowanego spożycia. Jednak wysoka zawartość całej chemii użytej w procesie przetwarzania produktów jest szkodliwa dla organizmu – przestrzegała Olga Chaińska.
Wśród produktów, które są wysoko przetworzone ekspertka wymieniła napoje gazowane, herbatę rozpuszczalną, kakao rozpuszczalne, syropy owocowe, chipsy i słone przekąski, chrupkie płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, wysoko przetworzone wędliny czy parówki, kisiele, budynie w proszku, słodycze oraz batony musli. Dlatego warto samemu suszyć, przygotowywać kiszonki, piec i gotować używając naturalnych produktów. Są one przede wszystkim zdrowe, łatwiejsze do przetrawienia, pożywniejsze i mają dłuższy terminem przydatności. Stare powiedzenie głosi: „ Jesteś tym, co jesz” – zakończyła Olga Chaińska.