„Zupa żniwiarza” oraz „Kasza jaglana z owocami” – takie potrawy zostaną przygotowane podczas sobotniego „Śniadania w Ogrodzie”. Specjalnie dla słuchaczy Radia Kielce potrawy przygotował szef kuchni Karczmy – Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej Bartosz Herbuś. Pomagali mu Lidia Piotrowska i Łukasz Długosz.
Zupa żniwiarza (przepis na 10 osób)
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 l żuru (zakwasu)
- 500 g boczku wędzonego
- 1,5 kg ziemniaków
- pęczek koperku
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 400g kwaśnej śmietany
- sól pieprz majeranek
Pokrojone kapustę i ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy do smaku sola pieprzem i majerankiem. Dodajemy zakwas. I gotujemy. Boczek podsmażamy z cebulką. I dodajemy do zupy. Na koniec zaprawiamy śmietaną 18 proc.
Kasza jaglana z owocami (przepis na 10 osób)
Składniki:
- 400g kaszy jaglanej
- 6 l mleka
- 250g borówki amerykańskiej
- 250g malin
- doniczka mięty
- 125g jeżyn
- sól
- 5 łyżek miodu(najlepiej lipowy)
- cynamon
Kaszę gotujemy w mleku około 15 min w proporcji 1 miarka kaszy 2 miarki mleka. Odstawiamy na kilka minut by odparowała. Wkładamy do miseczek, polewamy miodem i dodajemy surowe owoce. Dekorujemy listkiem mięty.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
Boczek wędzony – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
Śmietana – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
Miód – z Pasieki Rodzinnej „Prawdziwe Miody” w Kazimierzy Małej,
Pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
Zakwas, kasza, owoce, warzywa i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |