Naleśniki z serem waniliowym i kozim serem z konfiturą z czarnej porzeczki oraz bruschetta zostały podane na kolejne „Śniadanie w ogrodzie”, które dla słuchaczy Radia Kielce przygotowali kucharze z restauracji Monte Carlo.
NALEŚNIKI Z SEREM WANILIOWYM I KOZIM SEREM Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Jajka – 2 szt., mleko – 1 l, mąka pszenna – około 0,5 kg, sól – szczypta, serek waniliowy – 500 g, kozi ser – 0,250 g, masło, miód, cukier, porzeczka – 500 g.
Mieszkamy wszystkie składniki jajko, mleko, mąka sól – mieszamy mikserem na jednolitą masę, sery mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem, porzeczka – podsmażamy na maśle z miodem i odrobiną cukru.
BRUSCHETTA
Bagietka śniadaniowa – 2 szt., ser biały, szczypior, bazylia, czosnek, sól, pieprz, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, szynka typu wiejskiego.
Bagietkę kroimy w grube kromki, podsmażamy na oliwie, ser biały doprawiamy solą i pieprzem, szczypiorkiem i bazylią, a następnie na patelni podsmażamy cebulkę czerwoną pokrojoną w kostkę i pomidory koktajlowe, szynkę kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gotowe składniki układamy w następujący sposób: bagietka, ser, pomidory, wędlina.
„Śniadanie w ogrodzie” to letnia propozycja Radia Kielce. W każdą sobotę w ogrodach rozgłośni przy ulicy Radiowej 4 znani i lubiani kucharze przygotowują śniadania dla słuchaczy.