Najsmaczniejszych świętokrzyskich pierogów można spróbować na Rynku w Rakowie. Odbył się tam konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego. Pierogi z grzybami, mięsem, a nawet czosnkiem niedźwiedzim – każdy znajdzie coś dla siebie, bowiem do rywalizacji stanęło ponad 40 drużyn. Potrawy przygotowały koła gospodyń wiejskich oraz lokalne stowarzyszenia.
Barbara Kwaśniewska z koła gospodyń z gminy Chmielnik żartowała, że razem z koleżankami przygotowała pierogi „oszczędnej gospodyni”.
– Mięso gotujemy jak na rosół, następnie je wyjmujemy, obieramy, a żeby nic się nie zmarnowało to kostki możemy dać naszemu pieskowi. Ciasto musi być drożdżowe, pieczone. Dodajemy do tego smażoną cebulkę i czosnek, które przemielamy razem z mięsem w maszynce – mówi Barbara Kwaśniewska.
Nietypowe pierogi w Rakowie prezentowała Barbara Brita. Pochodzi z Kaszub i do województwa świętokrzyskiego przywiozła mało znany w naszym województwie przepis.
– Pierogi z farszem rybnym i czosnkiem niedźwiedzim. To mało znane połączenie składników, ale niezwykle smaczne i przede wszystkim zdrowe – dodaje rozmówczyni Radia Kielce.
Rywalizację na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego uzupełnił powiatowy przegląd kapel ludowych. Imprezę zakończy koncert i zabawa taneczna.