Pracownicy Sanepidu stwierdzili obecność bakterii salmonelli w partii jaj z północy województwa świętokrzyskiego. Kolejną partię z tej samej fermy objęli szczegółową kontrolą. Bakterie zawierały jaja opatrzone numerem seryjnym: 3PL26111314.
– Towar wyprodukowano pod koniec czerwca, trwa usuwanie go z dystrybucji – powiedział Grzegorz Hudzik, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego. – Docieramy po liście dystrybucyjnej do punktów sprzedaży i wycofujemy je z obrotu. Jaja są następnie utylizowane i za to jako służby odpowiadamy – tłumaczy zastępca GIS.
Informacje o skażonej partii jaj dostępne są na stronie internetowej Sanepidu. Każdy, kto nabył towar powinien zwrócić go do sklepu.
– Salmonella w kontakcie z człowiekiem może wywołać zakażenie bakteryjne – dodał Grzegorz Hudzik. – Bakterie są dla człowieka niebezpieczne w przypadku kontaktu i spożycia. Szczególnie dla dzieci i osób w podeszłym wieku. Salmonella może skutkować nieżytem przewodu pokarmowego, biegunką czy gorączką. W przypadku wydostania się przez bakterie poza przewód pokarmowy dojść może do zakaźnej Salmonellozy – mówi Grzegorz Hudzik.
Konsumenci którzy nabyli skażone jaja mogą domagać się zwrotu kosztów zakupu towaru.