„Śniadanie w ogrodzie” to wakacyjna propozycja Radia Kielce. Audycja o charakterze kulinarnym nadawana była na żywo w każdą sobotę po godz. 9. Znani i lubiani kucharze przygotowywali smaczne śniadania „okraszone” informacjami o sposobach wykonywania potraw i wartościach odżywczych produktów. Program emitowany był z ogrodu Radia Kielce przy ulicy Radiowej 4.
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 25 sierpnia 2018 r. (Grzegorz Russak)
Wariacje naleśnikowe – pod takim hasłem przebiegało dzisiejsze śniadanie w ogrodzie Radia Kielce. Grzegorz Russak, znawca i wielbiciel kuchni polskiej, zaproponował słuchaczom Radia Kielce kruche naleśniki z jabłkami oraz tradycyjne z farszem z grzybów i szynki.
Nasz gość podkreślił, że naleśniki w kuchni polskiej są od zawsze. Występują w różnych postaciach choć mało kto o tym wie. Znanych jest pięć odmian naleśników, wśród nich wspomniane już wcześniej naleśniki kruche i tradycyjne, a także naleśniki biszkoptowe oraz piwne.
Uczestniczący w radiowym śniadaniu słuchacze zgodnie podkreślali, że serwowane potrawy są wyjątkowo smaczne i z chęcią wykorzystają przepisy w codziennym życiu. Nie mieli także wątpliwości, że polska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie i warto sięgać po stare sprawdzone przepisy.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– masło, ser żółty – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku,
– ser biały krajanka – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy,
– śmietana – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
– szynka, wędliny – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
– pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
– jaja, owoce, warzywa, grzyby i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 18 sierpnia 2018 r. (Grzegorz Russak)
Jajka sadzone na pomidorach, jajka sadzone na boczku i jajecznicę na boczku zaserwował podczas Śniadania w Ogrodzie Grzegorz Russak. Na stole pojawiły się także sałatki z pomidorów i kiszonych ogórków. W śniadaniu uczestniczyli słuchacze Radia Kielce.
Jako pierwsze na stole pojawiły się jaka sadzone w pomidorach.
– By je przygotować trzeb najpierw na maśle podsmażyć cebulę z przyprawami. Niezbędna jest bazylia, tymianek lub te przyprawy, które najbardziej lubimy – podpowiada znany kucharz. – Następnie dodajemy obrane ze skóry pomidory. Dusimy aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Dodajemy sól i pieprz. W tak przygotowany sos dodajemy jajka i gotujemy aż zetnie się białko a żółto będzie płynne. Na koniec posypujemy startym twardym żółtym serem.
Potem słuchacze skosztowali jajek sadzonych na boczku.
– Pokrojony w paski boczek podsmażamy wraz z cebula. Boczek ma być zeszklony nie wysmażony na wióry – podpowiadał Grzegorz Russak. Doprawiamy do smaku. W to wbijamy jajka i czekamy aż zetnie się białko. Podajemy na stół.
Ostatnie danie to była jajecznica na boczku. Grzegorz Russak podsmażył dużą ilość cebuli, ziół i boczku na patelni. Następnie w to zostały wbite jajka. Na koniec do wszystkiego dodał ostry pieprz cayenne.
Duże zainteresowanie wzbudziły sałatki na bazie pomidorów i kiszonych ogórków.
– Obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory mieszamy z wiórkami świeżej cebuli dodajemy sól i pieprz do smaku i całość zalewamy śmietanką 30-procentową bądź też gęstą śmietaną – powiedział Grzegorz Russak.
Druga sałatka to pokrojone w kostkę kiszone ogórki z dodatkiem cebuli, przyprawione solą i pieprzem. Na koniec polewamy wszystko dobrą oliwą rzepakową.
Za tydzień kolejne ostatnie w te wakacje śniadanie, na które zapraszają Grzegorz Russak i Magdalena Sitek.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– jajka, ogórki kiszone, boczek, pomidory, cebula – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim
– ser żółty – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku
– pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach
– boczek wędzony – z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Ankaz” w Kunowie
– wędliny – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku oraz „Mat-Mas” w Bęczkowie
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 11 sierpnia 2018 r. (Bartosz Herbuś)
„Zupa żniwiarza” oraz „Kasza jaglana z owocami” – takie potrawy zostały przygotowane podczas sobotniego „Śniadania w Ogrodzie”. Specjalnie dla słuchaczy Radia Kielce potrawy przygotował szef kuchni Karczmy – Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej Bartosz Herbuś. Pomagali mu Lidia Piotrowska i Łukasz Długosz.
Zupa żniwiarza (przepis na 10 osób)
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 l żuru (zakwasu)
- 500 g boczku wędzonego
- 1,5 kg ziemniaków
- pęczek koperku
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 400g kwaśnej śmietany
- sól pieprz majeranek
Pokrojone kapustę i ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy do smaku sola pieprzem i majerankiem. Dodajemy zakwas. I gotujemy. Boczek podsmażamy z cebulką. I dodajemy do zupy. Na koniec zaprawiamy śmietaną 18 proc.
Kasza jaglana z owocami (przepis na 10 osób)
Składniki:
- 400g kaszy jaglanej
- 6 l mleka
- 250g borówki amerykańskiej
- 250g malin
- doniczka mięty
- 125g jeżyn
- sól
- 5 łyżek miodu(najlepiej lipowy)
- cynamon
Kaszę gotujemy w mleku około 15 min w proporcji 1 miarka kaszy 2 miarki mleka. Odstawiamy na kilka minut by odparowała. Wkładamy do miseczek, polewamy miodem i dodajemy surowe owoce. Dekorujemy listkiem mięty.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
Boczek wędzony – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
Śmietana – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
Miód – z Pasieki Rodzinnej „Prawdziwe Miody” w Kazimierzy Małej,
Pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
Zakwas, kasza, owoce, warzywa i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 4 sierpnia 2018 r. (Grzegorz Russak)
Podczas tego „Śniadania w ogrodzie” Radia Kielce królowały jajka. W różnej formie: na twardo, na miękko, sadzone. Jest wiele sposobów na przygotowanie dań, których podstawą są jajka. Polska kuchnia nie mogłaby bez nich istnieć.
Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej i staropolskiej przygotował kotleciki jajeczne i jajka faszerowane w skorupkach.
Zachwytu nad potrawami nie kryli goście zgromadzeni na śniadaniu. Pan Cezary przyjechał na spotkanie aż ze Stargardu Gdańskiego. Powiedział nam, że dla takich smaków i opowieści warto było wstać w środku nocy i pokonać ponad 600 kilometrów. Podobne odczucia kulinarne miały panie Alicja i Stanisława. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że tradycyjna kuchnia polska jest jedną z najlepszych na świecie.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Ser biały krajanka – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy.
– Masło, ser żółty – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
– Pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
– Jaja, warzywa świeże i marynowane, szynka, jogurt i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz Sklep z Żywnością Ekologiczną i Tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 28 lipca 2018 r. (Grzegorz Russak)
Zapach rozpuszczanego masła i podsmażanych na nim kurek. Do tego jeszcze tylko kilka świeżych jaj i sezonowa jajecznica gotowa. Jak ją zrobić, by była perfekcyjna? Odpowiedzi na to pytanie udzielił gość sobotniej audycji „Śniadanie w ogrodzie” – Grzegorz Russak – znawca kuchni staropolskiej.
Podczas audycji zdradził przepis na takie przygotowanie kurek, by były miękkie i nie nabrały goryczy. Spod rąk mistrza wyszły tradycyjne polskie naleśniki z nadzieniem kurkowym oraz jajecznica na tych smacznych sezonowych grzybach.
Grzegorz Russak po raz kolejny podkreślił, jak ważne jest to, by korzystać z polskich, tradycyjnych produktów, które – jak zaznaczył – jakościowo są jednymi z najlepszych na świecie.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Mleko, śmietana – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu.
– Masło – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
– Wędliny – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku.
– Pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
– Jaja, warzywa, grzyby i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne w Jacentowie oraz Sklep z Żywnością Ekologiczną i Tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 21 lipca 2018 r. (Paweł Ptaś)
Naleśniki z serem waniliowym i kozim serem z konfiturą z czarnej porzeczki oraz bruschetta zostały podane na kolejne „Śniadanie w ogrodzie”, które dla słuchaczy Radia Kielce przygotowali kucharze z restauracji Monte Carlo.
NALEŚNIKI Z SEREM WANILIOWYM I KOZIM SEREM Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Jajka – 2 szt., mleko – 1 l, mąka pszenna – około 0,5 kg, sól – szczypta, serek waniliowy – 500 g, kozi ser – 0,250 g, masło, miód, cukier, porzeczka – 500 g.
Mieszamy wszystkie składniki – jajko, mleko, mąka sól – mieszamy mikserem na jednolitą masę; sery mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem; porzeczka – podsmażamy na maśle z miodem i odrobiną cukru.
BRUSCHETTA
Bagietka śniadaniowa – 2 szt., ser biały, szczypior, bazylia, czosnek, sól, pieprz, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, szynka typu wiejskiego.
Bagietkę kroimy w grube kromki, podsmażamy na oliwie, ser biały doprawiamy solą i pieprzem, szczypiorkiem i bazylią, następnie na patelni podsmażamy cebulkę czerwoną pokrojoną w kostkę i pomidory koktajlowe, szynkę kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gotowe składniki układamy w następujący sposób: bagietka, ser, pomidory, wędlina.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Ser kozi – Kozia Farma na Zagajach, Gromadzice.
– Twarożek jędrzejowski – Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu.
– Masło – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmieniku.
– Szynka – Mat-Mas w Bęczkowie, gm. Górno.
– Owoce, Warzywa, Zioła i inne – P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława, gospodarstwo ekologiczne w Jacentowie i sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 14 lipca 2018 r. (Grzegorz Russak)
Zupa mleczna z kluseczkami ziemiańskimi oraz żurek na wędzonych żeberkach ze swojską kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – stanowiły podstawę „Śniadania w ogrodzie”, które dla słuchaczy Radia Kielce przygotował Grzegorz Russak – znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej, znakomity gawędziarz.
Jak powiedział nasz gość zupy mleczne od wieków stanowiły podstawę kuchni polskiej. Serwowano je zarówno w domach chłopskich jak i mieszczańskich. W zależności od zamożności były zupy przygotowywane „na bogato” lub „ubogie”. Wariantów podawania zup mlecznych do dziś jest bardzo wiele. Od zwykłych takich jak: mleko z gotowanym makaronem lub ryżem po bardziej wyszukane na przykład z kluseczkami ziemiańskimi.
Grzegorz Russak w naszej radiowej letniej kuchni przygotował także żurek. Zupa ta kiedyś stanowiła podstawę śniadań w wielu miejscach Polski. W Łodzi serwowano ją każdego dnia, była pożywna i dawała energię na cały dzień pracy.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Śmietana, mleko – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu.
– Masło, mleko – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
– Zakwas na barszcz – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława w Jacentowie.
– Kiełbasa swojska, żeberka – z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ANKAZ w Kunowie.
– Wędliny, boczek – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku.
– Pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
– Jaja, olej, warzywa i pozostałe produkty – ze sklepu EKO z Żywnością Ekologiczną i Tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim, Bojek Roman i Czesława.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 7 lipca 2018 r. (Robert Sowa)
Robert Sowa – zdobywca Oskara Kulinarnego z 2004 roku, był gościem programu Radia Kielce „Śniadanie w ogrodzie”.
Wybitny kucharz przygotował dla słuchaczy rozgłośni wyborne śniadanie składające się z dwóch dań.
Spotkanie przy stole w radiowym ogrodzie rozpoczęło się od chrupiących tostów z kurkami i szpinakiem oraz jajkiem sadzonym, a zakończyło pysznym deserem będącym kompozycją placuszków kukurydzianych ze słodką śmietaną, owocami i miętą.
Robert Sowa podczas audycji wielokrotnie podkreślał, jak ważne jest to, by w kuchni używać dobrych, sprawdzonych produktów. Zachęcał również do korzystania z sezonowych warzyw i owoców. Relacja ze spotkania na stronie Radia Kielce.
Przepisy:
Szpinak z kurkami, wędzonym łososiem i sadzonym jajkiem
Racuszki kukurydziane z truskawkami i syropem klonowym
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Śmietana słodka, śmietana kwaśna, masło, mleko – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu.
– Pieczywo – z Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
– Jajka, czereśnie, morele – z gospodarstwa ekologicznego Bojek Roman – Jacentów, Gmina Sadowie.
– Pozostałe owoce i warzywa – z PPHU Bojek Roman i Czesława – sklep z żywnością ekologiczną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
„Śniadanie w ogrodzie” – sobota 30 czerwca 2018 r. (Grzegorz Russak)
Perduty oraz świeżych ogórków z miodem mogli skosztować uczestnicy pierwszego wakacyjnego „Śniadania w ogrodzie”, które przygotowywaliśmy dziś w Radiu Kielce. Nie zabrakło polskich serów oraz warzyw pochodzących ze świętokrzyskich upraw.
Wykwintne śniadanie przyrządził Grzegorz Russak – propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, a przy tym wyśmienity gawędziarz. Gość Radia Kielce wszystkie dania zrobił z produktów pochodzących od naszych rodzimych producentów.
– To danie proste, smaczne, ale mało znane w naszej kuchni. Tradycyjne polskie śniadania są bogate w nabiał i warzywa. W naszej radiowej plenerowej kuchni pojawiły się zatem też pyszne twarogi ze śmietaną – dodaje Grzegorz Russak.
– Dziedzictwo kulinarne wiąże się z naszą tożsamością narodową i regionalną, każdy wie, że jeśli naród nie ma za sobą pięknej historii, to nie ma również dobrej kuchni. A w radiowym ogrodzie mogliśmy nawiązać do naszych pięknych tradycji – podkreślał Grzegorz Russak.
Słuchacze, którzy uczestniczyli w pierwszym wydaniu audycji, podkreślali, że posiłki, które zostały przygotowane zaskakują swoją prostotą i sposobem podania, a niektóre z nich jak np. perdutę mieli okazję jeść po raz pierwszy.
Zdaniem Pani Ewy, formuła programu jest bardzo ciekawa, ponieważ oprócz wyśmienitych posiłków, można wysłuchać opowieści o kuchni polskiej. Pan Mieczysław z kolei podkreśla, że dzięki „Śniadaniu w ogrodzie” nie musiał sam przygotowywać posiłku, ponadto mógł poznać wiele nowych przepisów i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania.
Jak podkreśla prowadząca audycję Magdalena Sitek, ma nadzieję, że wszystkie porady, jakie naszym słuchaczom zdradził nasz gość Grzegorz Russak, przydadzą się w życiu codziennym. – Bazujemy na kuchni polskiej, która jak mówi nasz gość jest najlepsza na świecie. Do przygotowania tego śniadania wykorzystaliśmy produkty regionalne pochodzące z naszych, świętokrzyskich pól i łąk, dzięki czemu mogliśmy zaserwować słuchaczom pyszne i zdrowe potrawy – dodaje.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– Twarożek Jędrzejowski, Śmietana 18% – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu.
– Twaróg półtłusty „Krajanka” – z gminnej Mleczarni w Pierzchnicy Sp. z o.o. w Pierzchniance.
– Masło – z okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
– Miód – z pasieki Rodzinnej „Prawdziwe miody” w Kazimierzy Małej, gmina Kazimierza Wielka.
– Pieczywo – z Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach.
– Jajka, ogórki kiszone, konfitury, marynaty – z PPHU Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo, przetwórnia i sklep z żywnością ekologiczną w Jacentowie gmina Sadowie i Ostrowcu Świętokrzyskim.
– Warzywa – ze świętokrzyskich gospodarstw agroturystycznych.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |