– Musimy czytać to co na opakowaniach napisał producent – powiedziała w „Na każdą pogodę” Ilona Gładysz-Pięta. „Należy spożyć do…” i „Najlepiej spożyć do…” to ważne komunikaty, które są także ostrzeżeniem dla nas, jak długo dany produkt możemy przechowywać.
Ilona Gładysz-Pięta, kierownik Oddziału Higieny, Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach, radziła, aby do przechowywania produktów stosować plastikowe opakowania. Te oznaczone są „kieliszkiem i widelcem”. Nie należy na przykład surowego mięsa trzymać obok pokrojonych wędlin, serów, sałatek.
– Do zabezpieczenia produktów jeszcze nie przetworzonych można stosować foliowe woreczki śniadaniowe, czy aluminiową folię – mówiła Ilona Gładysz-Pięta.
Zwróciła także uwagę, że chłodziarki i zamrażarki nie eliminują drobnoustrojów chorobotwórczych z żywności, ale hamują ich wzrost.