W Sandomierzu rozpoczyna się dzisiaj VIII Festiwal pn. ”Czas dobrego sera i wina”. Można będzie spróbować 300 różnych smaków sera z 14 krajów m.in. ze Szwajcarii, Włoch, Francji, Chorwacji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Będą także polskie sery zagrodowe oraz produkty z najlepszych polskich mleczarń.
Przyjadą również winiarze ze swoimi produktami. Zaplanowano ponadto spotkania tematyczne dotyczące m.in. twarogu i jego mniej znanych odsłon, a także serów kozich i owczych. Na temat serów można będzie porozmawiać z najlepszymi polskimi i zagranicznymi autorytetami. Szefowie kuchni znanych restauracji mówić będą o ciekawych daniach z wykorzystaniem sera. Festiwal rozpocznie się od poczęstunku o godzinie 11.00. W specjalnym piecu upieczona zostanie ogromna pizza, którą częstowani będą mieszkańcy i turyści.
Jak powiedział burmistrz Marek Bronkowski, Festiwal Sera z roku na rok przyciąga coraz więcej zainteresowanych i jest ciekawą formą promocji Sandomierza.
Impreza potrwa do niedzieli. Wtedy to ogłoszone zostaną wyniki na najlepszy ser, masło i twaróg.