19 różnych aranżacji stołów można oglądać na wystawie w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Ekspozycja została przygotowana przez uczniów. Jej głównym motywem są spotkania z przyjaciółmi i rodziną przy wspólnym stole.
Wystawa pokazuje np. stół pt. „U babci na szarlotce”, jest także stół zaręczynowy, ślubny, przygotowany z okazji Zielonych Świątek, gdzie dekoracją są m.in. zielone kamienie oraz trawa. Zaprezentowano również stół na Dzień Matki w kolorze szaro-czerwonym.
Jak powiedziała główna organizatorka wystawy, nauczycielka Urszula Chabel, czerwony symbolizuje miłość, którą otoczona jest matka a szary to jej codzienna proza życia. Dodała, że uczniowie przygotowując aranżacje stołów, zdobywają cenne, praktyczne umiejętności w ramach przedmiotów pn. technika pracy i obsługa konsumenta. W tym procesie ważne są szczegóły jak np. dobór zastawy i sztućców, sposób ułożenia obrusu, dobór menu na daną okoliczność.
Ewa Rosołowska, uczennica klasy 2a Technikum Hotelarskiego stwierdziła, że najtrudniejsze jest przygotowanie samej koncepcji, natomiast wykonanie dekoracji stołu nie jest trudne. Dodała, że taka wiedza i umiejętności bardzo przydadzą się jej w przyszłym zawodowym życiu.
Janusz Suszyna, naczelnik wydziału oświaty w Starostwie Powiatowym stwierdził, że wystawa jest ciekawa, ponieważ nikt w okolicy takiej nie organizuje. Zauważył, że na ekspozycji zostały wykorzystane elementy regionalne, czyli np. ćmielowska porcelana i dania lokalnej kuchni serwowane przez sandomierskie restauracje współpracujące z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w ramach kształcenia dualnego. Uczniowie odbywają tam swoje praktyki.
Dyrektor Zespołu Szkół Dariusz Łuczak powiedział, że mimo iż wystawa organizowana jest od 20 lat to i tak za każdym razem zaskakuje go pomysłowość i wiedza uczniów, którzy przygotowując wystrój danego stołu, mają też wiedzę nt. poszczególnych potraw, które wprowadzili do menu, orientują się też w kulturze kraju, z którego pochodzą zaproponowane dania.
Wystawa jest czynna dla zwiedzających do 6 czerwca. Zorganizowano ja w ramach cyklu „Uroda stołu”.