Nad zalewem w Cedzynie rozpoczął się sezon grillowy. Dla wielu przybyłych tam osób jest to pierwszy taki posiłek tej wiosny, ale nie dla wszystkich. Nad wodę ze swoimi znajomymi przyjechał Tomasz, który w tym roku grillował już kilka razy.
– Jest wyjątkowo piękna pogoda, dlatego szkoda siedzieć w domu. Można zjeść teraz obiad w plenerze. Właśnie przygotowujemy nóżki z kurczaka i karkówkę – powiedział Tomasz. Nad wodą wraz z przyjaciółmi była także Kasia. – Nareszcie jest wymarzona wiosna. Jesteśmy studentami, dlatego w weekend możemy odpoczywać i posiedzieć przy grillu – powiedziała Kasia.
Hubert Sanacki, mistrz kucharski z willi Hueta twierdzi, że przed wyjazdem na grilla warto przygotować produkty w domu. Idealną potrawą będą czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym i serem. Wystarczy je zawinąć w folię, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. – Do tego można zabrać ziemniaki, które wcześniej w całości ugotujemy, posmarujemy masłem, dobrze doprawimy solą, pieprzem i czosnkiem. Możemy dołożyć do nich boczek i zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki kładziemy na ruszt i grillujemy – mówi Hubert Sanacki.
Mistrz kuchni dodaje, że do ziemniaków można przygotować twarożek na słono. Będzie to idealnie połączenie.