środa, 28 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Piekarz z Sokoliny zdradza tajniki wypieku opłatków

Kamil Włosowicz
2017-12-19 14:35
2 min. czytania
A A
Stanisław Rej w swojej piekarni opłatków, komunikantów i hostii w Sokolinie / Paweł Rej

Stanisław Rej w swojej piekarni opłatków, komunikantów i hostii w Sokolinie / Paweł Rej

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Mąka pszenna i woda – to składniki, z których wyrabia się bożonarodzeniowe opłatki. Pieką się około dwóch minut w piecach piekarniczych z grubymi żeliwnymi płytami pokrytymi wygrawerowaną ornamentyką. Wychodzą z różnymi wzorami, a następnie są dzielone na specjalnej gilotynie. Wcześniej każdy opłatek był wycinany ręcznie. Teraz cały proces wypieku został unowocześniony.

Czytaj również

14.12.2023. Kielce. Hala MOSiR. 19. Wigilijny Opłatek Świata Sportowego z biskupem Marianem Florczykiem / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Świat sportu znów spotkał się na tradycyjnym opłatku

2023-12-14
07.01.2023. Gorzyczany. Wspólny opłatek. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Wspólny opłatek łączy mieszkańców

2023-01-07

Stanisław Rej z Sokoliny, w gminie Czarnocin, wypiekaniem wigilijnych opłatków, komunikantów i hostii zajmuje się dokładnie 24 lata. Jak tłumaczy, praca rozpoczyna się od wyrobienia ciasta w specjalnej mieszarce w tych samych i niezmiennych od lat proporcjach.

– Dobra woda i dobra mąka, to jedyne składniki, których można używać do wypieku opłatków – wyjaśnia Stanisław Rej.

Następnie wyrobiona masa trafia do piekarniczych pieców. Po ostygnięciu płaty trafiają do cięcia, potem do paczek, w których leżakują i nabierają odpowiedniego kształtu. Dobrze przechowywany opłatek im jest starszy, tym robi się bielszy. Po wyjęciu z formy, przez około tydzień, jest lekko żółty, ale już miesiąc później nabiera bieli.

– Wszystkie opłatki mają ten sam smak. Najbardziej smakują oczywiście w Wigilię, kiedy przed wieczerzą poleżą na wigilijnym sianku – podkreśla piekarz.

Stanisław Rej jest organistą. W wigilijne opłatki w jego zakładzie zaopatrują się również inni organiści, którzy przed świętami roznoszą je po domach parafii, w których pracują. Właściciel piekarni z Sokoliny dodaje, że duże opłatki są dla dorosłych, małe dla dzieci, a różowe dla zwierząt domowych. Ale kolorów współczesnych cienkich płatków chlebowych jest zdecydowanie więcej. – Dawniej produkowano tylko różowe opłatki z racji na dostępność wyłącznie czerwonego barwnika spożywczego. Obecnie powstają również zielone, pomarańczowe czy niebieskie. Przyjęło się, że są przeznaczone dla zwierząt, które odwiedza się po wieczerzy wigilijnej -  przypomina organista z Sokoliny.   

Piekarnia Stanisława Reja najaktywniej pracuje w okresie wakacyjnym. Dziennie w zakładzie może zostać wyprodukowanych nawet 100 kop opłatków. Oprócz nich powstają również własnoręcznie wykonane tradycyjne ozdoby, jako dodatek do gotowych już paczek wigilijnych chlebków.
– Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości. Dzielenie się nim na początku wieczerzy wigilijnej wyraża chęć bycia razem – tłumaczy ks. Marek Podyma, proboszcz parafii św. Brata Alberta w Busku-Zdroju, w której przy plebanii w specjalnej Izbie Chleba przez cały rok są wypiekane z kolei symboliczne podpłomyki.

Duchowny wyjaśnia, że słowo opłatek wywodzi się z łaciny i oznacza „dar ofiarny”. – Jako chrześcijanie powinniśmy widzieć w opłatku bardzo głęboką symbolikę i związek z samym Jezusem Chrystusem, który się rodzi. Ten chleb w postaci opłatka, dzisiaj używany jest również w czasie mszy świętej, jest obecny na ołtarzu. Kiedy zasiadamy do wigilijnego stołu i łamiemy się opłatkiem przybliżamy się do tego ołtarza, który jest w centrum każdej parafii – dodał ks. Marek Podyma.

Zwyczaj łamania się opłatkiem pojawił się w Polsce w drugiej połowie XVIII wieku. Spotykany jest również na Słowacji, Litwie, Ukrainie, a także w Czechach i we Włoszech.

Tagi: opłatek

CZYTAJ RÓWNIEŻ

14.12.2023. Kielce. Hala MOSiR. 19. Wigilijny Opłatek Świata Sportowego z biskupem Marianem Florczykiem / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
ZDJĘCIA

Świat sportu znów spotkał się na tradycyjnym opłatku

2023-12-14
07.01.2023. Gorzyczany. Wspólny opłatek. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wspólny opłatek łączy mieszkańców

2023-01-07
Starachowice obchodzą stulecie powstania remizy i domu kultury

Strażacy organizują spotkanie opłatkowe

2023-01-07
Fot. Radio Kielce

Ponad pół miliona opłatków z Jasnej Góry

2022-12-24
24.12.2020 Jędrzejów. Na zdjęciu proboszcz ojciec Jakub Zawadzki / Ewa Pociejowska-Gawęda / Radio Kielce

Opłatki z bożonarodzeniowym przesłaniem w Jędrzejowie

2020-12-24
Fot. Radio Kielce

Co i dlaczego jadamy w Wigilię?

2020-12-24
Gala XX Świętokrzyskiej Nagrody Jakości / Zbigniew Masternak / Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

TAK MINĄŁ DZIEŃ – ŚRODA [19 GRUDNIA]

2018-12-19
Spotkanie opłatkowe w kieleckim Ratuszu. Na zdjęciu (od lewej): Kamil Suchański - przewodniczący Rady Miasta Kielce, Bogdan Wenta - prezydent Kielc, Marcin Różycki - zastępca Prezydenta Kielc / Marzena Mąkosa / Radio Kielce

Bogdan Wenta na spotkaniu opłatkowym z mediami: bez was nie możemy istnieć

2018-12-19
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Ciepło i zimno. Pogodnie i deszczowo

Ludowcy podsumowują rządowe wsparcie dla rolników w regionie

Debata w Końskich? Telewizja zbiera pieniądze

INTERWENCJA. Mieszkańcy Radkowic i Brzezin walczą o obwodnicę

Karol Nawrocki gwarantem CPK? Działacze PiS nie mają wątpliwości

Młodzi zachęcają do głosowania na Rafała Trzaskowskiego

Nieprawidłowości w przedszkolu tematem sesji rady gminy

„BądźMY Oryginalni!”

Starachowice zwycięzcą konkursu „Świeć się z Energą”

Kielce planem serialu „Blizna” o seryjnym mordercy

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.