czwartek, 9 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Piekarz z Sokoliny zdradza tajniki wypieku opłatków

Kamil Włosowicz
2017-12-19 14:35
2 min. czytania
A A
Stanisław Rej w swojej piekarni opłatków, komunikantów i hostii w Sokolinie / Paweł Rej

Stanisław Rej w swojej piekarni opłatków, komunikantów i hostii w Sokolinie / Paweł Rej

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Mąka pszenna i woda – to składniki, z których wyrabia się bożonarodzeniowe opłatki. Pieką się około dwóch minut w piecach piekarniczych z grubymi żeliwnymi płytami pokrytymi wygrawerowaną ornamentyką. Wychodzą z różnymi wzorami, a następnie są dzielone na specjalnej gilotynie. Wcześniej każdy opłatek był wycinany ręcznie. Teraz cały proces wypieku został unowocześniony.

Czytaj również

14.12.2023. Kielce. Hala MOSiR. 19. Wigilijny Opłatek Świata Sportowego z biskupem Marianem Florczykiem / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Świat sportu znów spotkał się na tradycyjnym opłatku

2023-12-14
07.01.2023. Gorzyczany. Wspólny opłatek. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Wspólny opłatek łączy mieszkańców

2023-01-07

Stanisław Rej z Sokoliny, w gminie Czarnocin, wypiekaniem wigilijnych opłatków, komunikantów i hostii zajmuje się dokładnie 24 lata. Jak tłumaczy, praca rozpoczyna się od wyrobienia ciasta w specjalnej mieszarce w tych samych i niezmiennych od lat proporcjach.

– Dobra woda i dobra mąka, to jedyne składniki, których można używać do wypieku opłatków – wyjaśnia Stanisław Rej.

Następnie wyrobiona masa trafia do piekarniczych pieców. Po ostygnięciu płaty trafiają do cięcia, potem do paczek, w których leżakują i nabierają odpowiedniego kształtu. Dobrze przechowywany opłatek im jest starszy, tym robi się bielszy. Po wyjęciu z formy, przez około tydzień, jest lekko żółty, ale już miesiąc później nabiera bieli.

– Wszystkie opłatki mają ten sam smak. Najbardziej smakują oczywiście w Wigilię, kiedy przed wieczerzą poleżą na wigilijnym sianku – podkreśla piekarz.

Stanisław Rej jest organistą. W wigilijne opłatki w jego zakładzie zaopatrują się również inni organiści, którzy przed świętami roznoszą je po domach parafii, w których pracują. Właściciel piekarni z Sokoliny dodaje, że duże opłatki są dla dorosłych, małe dla dzieci, a różowe dla zwierząt domowych. Ale kolorów współczesnych cienkich płatków chlebowych jest zdecydowanie więcej. – Dawniej produkowano tylko różowe opłatki z racji na dostępność wyłącznie czerwonego barwnika spożywczego. Obecnie powstają również zielone, pomarańczowe czy niebieskie. Przyjęło się, że są przeznaczone dla zwierząt, które odwiedza się po wieczerzy wigilijnej -  przypomina organista z Sokoliny.   

Piekarnia Stanisława Reja najaktywniej pracuje w okresie wakacyjnym. Dziennie w zakładzie może zostać wyprodukowanych nawet 100 kop opłatków. Oprócz nich powstają również własnoręcznie wykonane tradycyjne ozdoby, jako dodatek do gotowych już paczek wigilijnych chlebków.
– Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości. Dzielenie się nim na początku wieczerzy wigilijnej wyraża chęć bycia razem – tłumaczy ks. Marek Podyma, proboszcz parafii św. Brata Alberta w Busku-Zdroju, w której przy plebanii w specjalnej Izbie Chleba przez cały rok są wypiekane z kolei symboliczne podpłomyki.

Duchowny wyjaśnia, że słowo opłatek wywodzi się z łaciny i oznacza „dar ofiarny”. – Jako chrześcijanie powinniśmy widzieć w opłatku bardzo głęboką symbolikę i związek z samym Jezusem Chrystusem, który się rodzi. Ten chleb w postaci opłatka, dzisiaj używany jest również w czasie mszy świętej, jest obecny na ołtarzu. Kiedy zasiadamy do wigilijnego stołu i łamiemy się opłatkiem przybliżamy się do tego ołtarza, który jest w centrum każdej parafii – dodał ks. Marek Podyma.

Zwyczaj łamania się opłatkiem pojawił się w Polsce w drugiej połowie XVIII wieku. Spotykany jest również na Słowacji, Litwie, Ukrainie, a także w Czechach i we Włoszech.

Tagi: opłatek

CZYTAJ RÓWNIEŻ

14.12.2023. Kielce. Hala MOSiR. 19. Wigilijny Opłatek Świata Sportowego z biskupem Marianem Florczykiem / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
ZDJĘCIA

Świat sportu znów spotkał się na tradycyjnym opłatku

2023-12-14
07.01.2023. Gorzyczany. Wspólny opłatek. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wspólny opłatek łączy mieszkańców

2023-01-07
Starachowice obchodzą stulecie powstania remizy i domu kultury

Strażacy organizują spotkanie opłatkowe

2023-01-07
Fot. Radio Kielce

Ponad pół miliona opłatków z Jasnej Góry

2022-12-24
24.12.2020 Jędrzejów. Na zdjęciu proboszcz ojciec Jakub Zawadzki / Ewa Pociejowska-Gawęda / Radio Kielce

Opłatki z bożonarodzeniowym przesłaniem w Jędrzejowie

2020-12-24
Fot. Radio Kielce

Co i dlaczego jadamy w Wigilię?

2020-12-24
Gala XX Świętokrzyskiej Nagrody Jakości / Zbigniew Masternak / Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

TAK MINĄŁ DZIEŃ – ŚRODA [19 GRUDNIA]

2018-12-19
Spotkanie opłatkowe w kieleckim Ratuszu. Na zdjęciu (od lewej): Kamil Suchański - przewodniczący Rady Miasta Kielce, Bogdan Wenta - prezydent Kielc, Marcin Różycki - zastępca Prezydenta Kielc / Marzena Mąkosa / Radio Kielce

Bogdan Wenta na spotkaniu opłatkowym z mediami: bez was nie możemy istnieć

2018-12-19
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Od 80 lat biblioteka służy pomocą nie tylko nauczycielom

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

Gmina Skalbmierz dostała działkę na Warmii

Poważny wypadek. Na miejscu LPR

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

Świętokrzyski Park Narodowy z kolejnym rekordem

Mieszkańcy będą mogli wypowiedzieć się ws. rewitalizacji Broadwayu

Powraca deszcz i mgły

Sandomierz będzie jeszcze mocniej chroniony przed wielką wodą

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.