Jeden z najbardziej nowoczesnych zakładów przetwórczych w kraju rozpoczął pracę w Koprzywnicy. Inwestorem jest niemiecka firma Deher. Będzie produkował sok z jabłek, wykorzystując przede wszystkim miejscowe owoce – zapowiada Robert Pierściński, pracownik firmy. Dodaje, że przetwórnia wykorzystuje nowoczesne technologie na każdym etapie procesu produkcyjnego.
W zakładzie wytwarzany będzie sok bezpośrednio wyciskany z owoców, a nie z koncentratu.
Rocznie, firma ma produkować około 80 tysięcy ton soku, który eksportowany będzie głównie do krajów Europy Zachodniej i Skandynawii. Sok będzie opuszczał Koprzywnicę w cysternach, a do mniejszych opakowań zostanie przelany na docelowym rynku – wyjaśnia Piotr Mamiński, przedstawiciel inwestora.
W przetwórni pracuje obecnie 25 osób, a docelowo zatrudnienie znajdzie tam 45 osób. Burmistrz Koprzywnicy Marek Jońca jest zdania, że ten zakład ma duże znaczenie dla mieszkańców, zarówno ze względu na nowe etaty, jak i zbyt jabłek z miejscowych sadów. Z myślą o kształceniu nowych kadr, koprzywnicki samorząd utworzył szkołę branżową o profilu rolno-spożywczym.
Zakład zajmuje powierzchnię kilku tysięcy metrów kwadratowych. Na jego potrzeby powstaje oczyszczalnia ścieków. Przetwórnia rozpocznie pracę pełną mocą w marcu, lub kwietniu przyszłego roku.