Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza zainteresowanych na event promujący ofertę Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Wydarzenie nad którym patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego odbędzie się 14 listopada br. w Karczmie Kuźnia Smaków w Tokarni ( przy Parku Etnograficznym).
Głównym punktem wydarzenia będzie wręczenie certyfikatów marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków dwudziestu podmiotom z powiatu buskiego, pińczowskiego, staszowskiego i starachowickiego wytwarzającym żywność tradycyjną oraz posiadającym w swojej ofercie potrawy kuchni regionalnej którzy uczestniczyli w projekcie pn. „Stymulowanie rozwoju rynku produktów regionalnych poprzez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków” w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Imprezie towarzyszyć będą prezentacje oferty produktowej ŚKS przygotowane przez podmioty szlaku kulinarnego w tym degustacje potraw regionalnych i produktów tradycyjnych a także ich sprzedaż. Wśród prezentowanych produktów znajdą się miedzy innymi : twarogi z Pierzchnicy i masło z Chmielnika, miody napękowskie, wina z lokalnych winnic, wędliny, sery dojrzewające z Podłazów, krówka opatowska, przetwory z przetwórni w Zochcinie, pieczywo z Lipnika i wiele innych produktów a także potrawy regionalne przygotowane przez restauracje i gospodarstwa agroturystyczne. Wśród produktów i potraw regionalnych prezentowanych na evencie znajdzie się oferta specjalna przygotowana przez nowe podmioty które otrzymają w Tokarni certyfikaty marki ŚKS.
Udział w evencie tylko po wcześniejszej rejestracji poprzez formularz zgłoszenia przesłany drogą elektroniczną na adres: gwia@sodr.pl
Koordynacja eventu: Teresa Wąsik tel. 41 372 22 84 do 86, 507 111 245, Anna Michalska tel. 372 22 84 do 86.