W Kieleckim Centrum Kultury można odwiedzać nową restaurację „Siedem Pokoi”. Nazwa lokalu nawiązuje do idei, według której każdego dnia tygodnia proponowany będzie inny nastrój wnętrza i nieco inna oferta. Przestrzeń restauracji będzie codziennie delikatnie zmieniana, np. poprzez inne ustawienie stolików i zmianę świateł, jak na scenie teatralnej.
Poniedziałki będą skierowane do osób związanych ze sztuką, wtorki dla zakochanych, a środy dla miłośników dobrego humoru. Tego dnia w lokalu zagoszczą np. stand-upy. W czwartki będzie można posłuchać muzyki na żywo. W planach jest zarówno soul, jazz, folk, jak i muzyka poważna. Właściciele chcą dawać przestrzeń zarówno profesjonalnym muzykom, jak i amatorom, dla których muzyka jest pasją. Prawdopodobnie wkrótce w lokalu wystąpi amatorski kwintet wiolonczelowy z Końskich.
W piątki prezentowana będzie kultura winiarska różnych regionów, w soboty różne smaki kulinarne, a niedziele będą poświęcone rodzinom – wymienia Paweł Wata, właściciel restauracji. Wszystko ma polegać na aktywnej interakcji z publicznością. Goście będą mogli wiele kreować. Na przykład w poniedziałki związane ze sztuką w lokalu mogą pojawić się przedstawienia, albo wystawy. To będzie miejsce spotkań artystów, którzy będą mogli odpocząć po weekendzie, który zwykle jest dla nich bardzo pracowity. Restaurację już teraz odwiedzają artyści, którzy występują w Kieleckim Centrum Kultury.
Idea „Siedmiu Pokoi” i plany nowej restauracji zapowiadają się bardzo ciekawie – uważa dyrektor Kieleckiego Centrum Kultury Magdalena Kusztal. W lokalu ma być serwowana m. in. kuchnia regionu śródziemnomorskiego i wspaniałe wina np. z Piemontu i okolic jeziora Garda. Całość zapowiada się bardzo interesująco i wszystko wskazuje na to, że nowy lokal będzie się dobrze komponował z działalnością Kieleckiego Centrum Kultury – dodaje Magdalena Kusztal.
Renata Wata, właścicielka restauracji ma nadzieję, że lokal prowadzony przez nią i jej męża będzie się wyróżniał klimatem, wystrojem wnętrza i ofertą kulinarną. Serwowana będzie m.in. kuchnia włoska, ale w połączeniu z daniami z polskiej kuchni szlacheckiej. Menu będzie oparte np. na gęsinie i rybach słodkowodnych.
Restauracja „Siedem Pokoi” powstała w miejscu dawnego „Antraktu”. Oferta nowych właścicieli została wybrana w przetargu na zagospodarowanie lokalu.