Chleb kielecki z Piekarni R. Dobrowolski oraz tort czekoladowo-orzechowy z Rzuchowa znalazły się w gronie najlepszych produktów tradycyjnych w Polsce – tegorocznych laureatów prestiżowej nagrody „Perła”. Statuetki wręczono dziś na odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targach Żywności POLAGRA.
Chleb kielecki pszenno-żytni produkowany jest tradycyjnymi metodami w ceramicznym starym piecu od ponad 70 lat. Halina Dobrowolska z Piekarni R. Dobrowolski przypomina, że ta firma rodzinna działa nieprzerwanie od 1946 roku, a wszystkie receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
– Piekarnia była remontowana, ale jej wygląd i wystrój jest identyczny, jak w 1946 roku – podkreśla.
Halina Dobrowolska dodaje, że zaletą nagrodzonego chleba jest technologia jego wytwarzania. Powstaje on na produkowanym w piekarni kwasie mlekowym, sprzyjającym ludzkiemu organizmowi. Proces ten jest długi, wielofazowy, w przeciwieństwie do szybkich metod produkcji chleba za pomocą drożdży.
Statuetkę „Perły 2017” otrzymała także Monika Pasterczyk z Pracowni Tortów Artystycznych „Kraina Tortów” w Rzuchowie w powiecie opatowskim. Przepis na nagrodzony tort czekoladowo-orzechowy to również rodzinna tradycja, sięgająca kilku pokoleń.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest od 2000 roku. W tym czasie „Perłami” nagrodzono 24 produkty tradycyjne ze Świętokrzyskiego, wśród których są zarówno te pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, m.in. masło, sery, wędliny i miody.