Dziko rosnące rośliny – to motyw przewodni tegorocznego konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Celem imprezy jest kultywowanie dawnej tradycji dotyczącej lokalnej kuchni. Dzisiaj odbędzie się 15. edycja tego wydarzenia, organizowanego przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.
W konkursie biorą udział przedstawiciele poszczególnych gmin z powiatu sandomierskiego. Tym razem zgłosiły się Łoniów, Obrazów, Samborzec, Koprzywnica i Dwikozy.
– Każdego roku wybierany jest inny temat główny dań konkursowych. W minionych latach były to m.in. ziemniaki, kapusta i ryby. Komisja konkursowa zwraca uwagę przede wszystkim na autentyczność przygotowanych potraw, czy rzeczywiście mają one związek z dawnymi przepisami – powiedziała Iwona Łukawska, kustosz w Muzeum Okręgowym.
Podczas imprezy będzie możliwość degustacji potraw lokalnych. Główną nagrodą jest Srebrna Chochla, którą funduje burmistrz Sandomierza.
Impreza rozpocznie się o godzinie 14.00 na dziedzińcu zamkowym. W przypadku opadów deszczu zostanie przeniesiona do sali rycerskiej Zamku Królewskiego.