W Sandomierzu odbywają się Targi Produktu Lokalnego. Na kilkunastu stoiskach ustawionych w Rynku Starego Miasta można kupić naturalne przetwory z owoców i warzyw, a także miody, wędliny, sery. Jest także bezalkoholowy cydr sandomierski.
Dużym zainteresowaniem cieszą się tzw. proziaki czyli staropolskie placki wypiekane na kuchniach opalanych drewnem, które można podawać bez dodatków albo z twarożkiem czy dżemem.
Prowadzone są degustacje. Mieszkańcom i turystom podoba się ta propozycja, mówią, że rzadko w jednym miejscu można spróbować i kupić lokalne produkty, na które wzrasta zainteresowanie.

Głównym organizatorem Targów jest Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu realizujący projekt „Dobre – bo tradycyjne i lokalne”. Jego celem jest, jak powiedziała koordynatorka przedsięwzięcia Justyna Pyć, promowanie miejscowego potencjału gospodarczego oraz popularyzowanie sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych przez rolników i przedsiębiorców.
– Takie działania mogą przyczynić się do powstania kolejnych produktów lokalnych, które będą dodatkowym źródłem dochodów dla mieszkańców – stwierdziła Justyna Pyć.
Targi Produktu Lokalnego potrwają do godziny 19.00. W części artystycznej, wystąpił Zespół Pieśni i Tańca Gorzyczany, zespół Przelaski z Zajeziorza, zespoły folklorystyczne z Rzeszowskiego Domu Kultury, pokazano także obrzęd „Zielarka” w wykonaniu zespołu ludowego „Chocimowianki”.
Na zakończenie odbędzie się koncert grupy „Trio Tradycyjne”.

 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 













 
  
 
