W Sandomierzu odbywają się Targi Produktu Lokalnego. Na kilkunastu stoiskach ustawionych w Rynku Starego Miasta można kupić naturalne przetwory z owoców i warzyw, a także miody, wędliny, sery. Jest także bezalkoholowy cydr sandomierski.
Dużym zainteresowaniem cieszą się tzw. proziaki czyli staropolskie placki wypiekane na kuchniach opalanych drewnem, które można podawać bez dodatków albo z twarożkiem czy dżemem.
Prowadzone są degustacje. Mieszkańcom i turystom podoba się ta propozycja, mówią, że rzadko w jednym miejscu można spróbować i kupić lokalne produkty, na które wzrasta zainteresowanie.
Głównym organizatorem Targów jest Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu realizujący projekt „Dobre – bo tradycyjne i lokalne”. Jego celem jest, jak powiedziała koordynatorka przedsięwzięcia Justyna Pyć, promowanie miejscowego potencjału gospodarczego oraz popularyzowanie sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych przez rolników i przedsiębiorców.
– Takie działania mogą przyczynić się do powstania kolejnych produktów lokalnych, które będą dodatkowym źródłem dochodów dla mieszkańców – stwierdziła Justyna Pyć.
Targi Produktu Lokalnego potrwają do godziny 19.00. W części artystycznej, wystąpił Zespół Pieśni i Tańca Gorzyczany, zespół Przelaski z Zajeziorza, zespoły folklorystyczne z Rzeszowskiego Domu Kultury, pokazano także obrzęd „Zielarka” w wykonaniu zespołu ludowego „Chocimowianki”.
Na zakończenie odbędzie się koncert grupy „Trio Tradycyjne”.