Ogromnym zainteresowaniem cieszy się II Świętokrzyski Festiwal Smaków w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Przed skansenem był kilometrowy korek samochodów, przy kasach długie kolejki, a na miejscu uruchomiono dodatkowe parkingi.
Atrakcji kulinarnych nie brakuje. Można spróbować produktów mlecznych i zbożowych. Są pierogi, zalewajki.
– Kuchnia świętokrzyska przeżywa swój renesans. Na stołach najlepszych świętokrzyskich restauracji pojawiają się kasze i ziemniaki – powiedziała Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
W ciągu dwóch dni odwiedzający mogą oglądać zmagania kulinarne amatorów i mistrzów kuchni. Poziom konkursu jest różny – ocenia jury.
– Szczególnie gdy w rywalizacji biorą udział młodzi kucharze ze świętokrzyskich szkół – powiedział Hubert Sanecki, szef kuchni Hotelu Villa Hueta.
Równocześnie w Muzeum Wsi Kieleckiej trwa Przegląd Piosenki Folklorystycznej a jutro odbędzie się Przegląd Zespołów Weselnych – Plebiscyt Scyzoryki.
II Festiwal Smaku zakończy się w poniedziałek 1 Maja.