Kuchnia w roli głównej na rozpoczynającym się dziś w Parku Etnograficznym w Tokarni II Festiwalu Smaków, który wraz z Muzeum Wsi Kieleckiej i Urzędem Marszałkowskim organizuje redakcja „Echa Dnia”.
Dziś i jutro w skansenie królować będą potrawy z różnych części regionu świętokrzyskiego. Przywiozą je do Parku Etnograficznego koła gospodyń wiejskich i właściciele gospodarstw agroturystycznych, laureaci konkursów kulinarnych.
– Serwowane będą m.in. pierogi, żurek, kapusta z grochem i kugiel oraz różnego rodzaju nalewki, czyli wszystkie smaki ze Świętokrzyskiego – mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
– Nikt nie pozostanie głodny - zapewnia Stanisław Wróbel, redaktor naczelny „Echa Dnia”.
W Tokarni zaparkuje TIR znanej polskiej firmy, producenta przypraw z przekąskami, serwowanymi przez znanego mistrza Kuchni Roberta Sowę.
– Firma przygotowała też Koło Fortuny, w którym każdy wygrywa – dodaje szef gazety.
Podczas Festiwalu Smaków odbędzie się też konkurs kulinarny Świętokrzyski Mistrz Kuchni, w którym zmierzą się zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy.
Impreza w skansenie odbędzie się dziś i jutro w godzinach od 10.00 do 20.00.
Jednocześnie Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza na Przegląd Piosenki Folklorystycznej, a 1 maja na Przegląd Zespołów Weselnych – Plebiscyt Scyzoryki oraz na galę plebiscytu Najlepsze Lokale Województwa Świętokrzyskiego. II Festiwal Smaków to największy w regionie kiermasz produktów oraz potraw świętokrzyskich.
Z ulicy Żytniej w Kielcach do Tokarni kursuje od dziś weekendowy autobus miejski linii T.