W Dwikozach trwa dzień otwarty inkubatora przetwórczego, który powstał z inicjatywy Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z gminą Dwikozy.
Głównym celem tego przedsięwzięcia jest zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji.
Jak powiedziała Anna Frańczak z Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, inkubator ma być miejscem, gdzie będą powstawać pomysły na działalność gospodarczą i nowe przetwory. Pomoże to zagospodarować nadwyżki owoców i warzyw oraz polepszyć sytuację materialną gospodarstw domowych.
Obecnie dobiega końca wyposażanie inkubatora. Dysponuje on m.in. wielozadaniowym urządzeniem do produkcji konfitur, dżemów i marmolad, suszarnią do owoców, profesjonalnym mikserem i wieloma innymi sprzętami. Z inkubatora przetwórczego będzie mógł korzystać każdy po okazaniu aktualnej książeczki zdrowia i po zapoznaniu się z obowiązującymi tam zasadami pracy i higieny.
Dziś do 17.00 można zwiedzać cały obiekt, odbywają się też warsztaty dotyczące zdrowego stylu życia i wartości odżywczych świeżo tłoczonych soków.
Inkubator przetwórczy w Dwikozach powstał przy udziale funduszy szwajcarskich.