Do Kielc przyjedzie grupa pasjonatów, którzy łączą eksperymenty kulinarne z naturą i działaniami w plenerze. W swoich eventach opierają się na lokalnych produktach i tradycji przodków, propagując nowe myślenie o jedzeniu.
W skład grupy wchodzą m.in. szefowie kuchni, barmani, artyści i rolnicy. Obecnie w ramach inicjatywy pod nazwą „Korzeń” podróżują po Polsce, odwiedzając miejsca, w których mieszkali np. ich pradziadkowie.
Wrocławska fundacja Food Think Tank przyjedzie do Kielc w poniedziałek. Tego dnia będzie można poznać ich inicjatywy podczas wykładu w Instytucie Designu i filmu w kinie Moskwa. Z kolei na wtorek zaplanowano warsztaty kulinarne. O 12.00 odbędzie się degustacja herbat, na którą każdy może przynieść ważne dla siebie naczynie związane z parzeniem i piciem herbaty, które ma jakąś historię. Na 13.00 zaplanowano prezentację o tym, jak poznać dobrą kawę.
– Z kolei o 14.00 odbędą się warsztaty kulinarne, oparte na daniach sezonowych i tradycji dawnych potraw – zapowiada Krzysztof Kucharczyk, dyrektor artystyczny Instytutu Designu w Kielcach.
Pobyt grupy zakończy się uroczystą, rodzinną kolacją. Spotkanie jest skierowane przede wszystkim do osób zainteresowanych tzw. projektowaniem jedzenia, kuchnią i odkrywaniem starych smaków.
Finałowa kolacja odbędzie się we wtorek o godzinie 17:00 na dziedzińcu Wzgórza Zamkowego i w holu IDK. Zostaną na niej podane dania przygotowane przez kucharza podczas warsztatów.
Wstęp na wydarzenia jest bezpłatny.