Pierś z kurczaka z żelem mandarynkowym z salsefią i emulsją tymiankową – ta potrawa wygrała konkurs kulinarny w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Przewodniczącym jury był znany kucharz Karol Okrasa.
Wymyślne danie przygotowali Piotr Wroński i Konrad Janorski- uczniowie klasy 1d. Jak nam powiedzieli – wyróżnienie ich zaskoczyło, ale jednocześnie bardzo ucieszyło. Potrawę długo ćwiczyli, by podczas konkursu wypaść jak najlepiej.
Karol Okrasa chwali poziom prezentowanych potraw. Jako zadanie młodzi kucharze mieli przygotowanie dań z drobiu. Na stole pojawiły się piersi kurczaka oraz kaczki w różnych postaciach. Młodzież złamała tradycyjne polskie przepisy sosami słodko- kwaśnymi i ziołami.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe. Za 4 miejsce przyznano nagrodę specjalną – kolację, którą w restauracji ugotuje przewodniczący jury – Karol Okrasa.