W Dwikozach koło Sandomierza zostanie dziś otwarty inkubator przetwórczy. Będzie służył wszystkim rolnikom, którzy będą chcieli z własnych owoców i warzyw przygotować różnego rodzaju przetwory i sprzedać je lub zostawić na własne potrzeby.
Do dyspozycji użytkowników będzie cały niezbędny sprzęt służący do mycia, sortowania i przetwarzania owoców, napełniania słoików, pasteryzacji oraz przechowywania gotowych wyrobów. Przy inkubatorze działać będzie suszarnia owoców i warzyw- powiedziała Halina Sadecka z Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.
Inkubator ma zachęcić rolników do podejmowania własnej działalności gospodarczej. Będzie to także forma promocji lokalnych produktów, wykorzystujących miejscowe bogactwo sadownicze i warzywnicze. Rolnicy korzystający z inkubatora będą ponosić opłaty za wykorzystaną wodę i energię. Stawka będzie proporcjonalna do ilości wykonanych przetworów.
Inwestycja została zrealizowana przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w w ramach programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego ze środków szwajcarskich. Otwarcie o godzinie 13.