16 października to Światowy Dzień Żywności. Tymczasem, jak wynika z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, co trzeci Polak przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Najczęściej wędlinę, pieczywo, warzywa oraz owoce.
Kielczanie przyznali w rozmowie z naszą reporterką, że jednorazowo w sklepie kupują zbyt dużo produktów. Dlatego później, przeterminowane produkty muszą wyrzucić. Niektórzy natomiast przed pójściem na zakupy dokładnie planują co i w jakiej ilości kupić. Często spisują na kartce co jest potrzebne w domu.
Jak wynika z wynika z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Częściej jedzenie wyrzucają osoby bardziej zamożne oraz zajmujące wysokie stanowiska. W zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy to ludzi starszych i tych o niższym poziomie dochodów.