Warzywa i owoce znajdują się teraz na dole piramidy żywieniowej, co oznacza, że powinny znajdować się w naszej codziennej diecie – mówiła w programie „Na każdą pogodę” dietetyk Katarzyna Spałek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i Centrum Diabetologicznego „Witamed”.
Gość audycji zwróciła jednak uwagę na sposób przygotowania warzyw. Dla przykładu dynia powinna być ugotowana, najlepiej do stanu al dente. Dzięki temu nie straci wartości odżywczych – dodała dietetyczka.
Podobnie należy postępować z innymi warzywami. Natomiast jeśli chodzi o owoce, to należy pamiętać, że zwierają cukry proste, które mają wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej. Ekspertka radziła, żeby jeść na przykład dwanaście niedużych śliwek, dwa małe jabłka, czy dwie nieduże gruszki dziennie, najlepiej w pierwszej połowie dnia.
Owoce i warzywa kuszą, ale dbając o zdrowie powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad żywienia – stwierdziła Katarzyna Spałek.
Część1
Część 2