Tłumy kielczan przyciągnął na ul. Sienkiewicza w Kielcach piknik, podczas którego można było poznać i skosztować darów świętokrzyskich lasów. Wydarzenie zorganizowały Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych i nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”.
Podczas pikniku każdy mógł się dowiedzieć, jak zbierać i rozpoznawać grzyby oraz bezpiecznie przyrządzać je do spożycia. Dary lasów to nie tylko grzyby, ale też cenne dla zdrowia owoce – przypomina Monika Nowicka z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.
Trwa sezon na bez czarny, który zawiera mnóstwo witaminy C i wzmacnia odporność. Z owoców bzu czarnego można np. wycisnąć sok na zimę. Z kolei dziką różę można wysuszyć i zmielić w młynku do kawy. To także bogatsze źródło witaminy C od większości tabletek z apteki.
Leśnicy podkreślają, że to właśnie grzyby wyróżniają polską kuchnię. Polacy potrafią rozpoznać w lesie i wykorzystać różne grzyby, których nazw mieszkańcy wielu innych krajów nawet nie znają. Podczas pikniku przygotowano np. kapuśniak z grzybami na żeberku, po który ustawiła się długa kolejka chętnych. Zebrani podkreślali, że przyciągnęły ich piękne zapachy, dlatego długa kolejka nie była zniechęcająca.
W ramach pikniku chętni razem z leśnikami udali się też na wspólne grzybobranie. Rekordzista zebrał ponad 4 kilogramy grzybów. Piknik „Dary Świętokrzyskich Lasów” zorganizowano w Kielcach po raz czwarty.