Soki i koktajle warzywne i owocowe są na pewno zdrowe i oczyszczające, ale nie każdy może je pić – mówiła w programie „Na każdą pogodę” dietetyk Edyta Rudawska z Centrum Diabetologicznego „WItamed” z Kielc.
Dietetyczka zaznaczyła, że osoby chore na cukrzycę i choroby nowotworowe powinny zwracać uwagę na pite soki i konsultować to z lekarzem prowadzącym. Zdaniem gościa „NKP” lepsze będą koktajle warzywno-owocowe z dodatkiem ziół przygotowane za pomocą wyciskarki, a nie sokowirówki. Dzięki temu nie tracimy wartości odżywczych pitych płynów. Słuchacze Radia Kielce pytali między innymi o to, czy do koktajli i soków wykorzystywać surowe, czy gotowane warzywa. Tylko surowe, bo mają błonnik, który będzie spowalniał wchłanianie węglowodanów radzi Edyta Rudawska, dietetyk z CM „Witamed” w Kielcach.
Część 1:
Część 2: