Produkty lokalne to jeden z ważnych elementów promocji regionów – podkreślano podczas konferencji zorganizowanej przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Mówiono także o roli inkubatorów kuchennych i planowanych zmianach przepisów dotyczących sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych.
Jak powiedziała Halina Wojtas, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Obrazowie, turyści pytają o miejscowe produkty, chętnie je konsumują, ich serwowanie niewątpliwie wzmacnia atrakcyjność pobytu. Sama wiąże duże nadzieje z inkubatorem przetwórczym, który powstaje w Dwikozach, gdzie chciałaby przerabiać na konfitury i dżemy morele oraz jabłka.
Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, przedstawiciel Szlaku „Podkarpackie Smaki” opierając się na swoich 10-letnich doświadczeniach dotyczących promocji produktów regionalnych stwierdził, że zainteresowanie nimi wzrasta z roku na rok. W tym sezonie niektóre podkarpackie restauracje oferujące tradycyjne i ekologiczne dania wprowadziły rezerwację stolików, ponieważ takie jest zainteresowanie klientów. Aby zwiększyć możliwość dostępu do tych produktów utworzona została tzw. Półka Smaków. W tej sieci jest 11 hoteli i restauracji, w których można nie tylko zjeść, ale też kupić podkarpackie specjały.
Podczas konferencji przedstawiono również możliwości uzyskania środków na tworzenie inkubatorów. Konferencja kontynuowana będzie w sobotę.