IV Świętokrzyski Festiwal Zupy Rybnej zorganizowano w Wilkowie. Występy zespołów ludowych, swojskie jadło i konkurs na najlepszą zupę rybną, to atrakcje spotkania nad miejscowym zalewem. W tym roku w konkursie na najlepszą zupę z pstrąga rywalizowało 9 drużyn, głównie kół gospodyń wiejskich.
Stowarzyszenie Miejska Góra na rzecz Rozwoju Celin i Podgórza przygotowało swój specjalny przepis- opisuje sołtys Celin- Teresa Bzymek. Warzywa są przysmażane na maśle z dodatkiem wina, aby dodać niepowtarzalnego smaku. Później jest dodawany wywar i ryba, co zdaniem Teresy Bzymek gwarantuje wspaniały smak.
Magdalena Plocha reprezentująca starostwo kieleckie zaznaczyła, że zupa przygotowana przez jej zespół wyróżnia się smakiem, który nadaje czosnek gotowany w wywarze z ryby w pełnych łuskach. Później jest odsączany i dodawane są inne przyprawy, co gwarantuje niepowtarzalny smak.
Poza zupą rybną można było też skosztować regionalnych potraw i przysmaków, m.in. pierogów i słodkich wypieków. Na scenie prezentowały się regionalne zespoły ludowe. Najlepszą, zdaniem jurorów zupę, przygotował zespół Michniowianki.