Parzybroda, to w tym roku najsmaczniejsza potrawa powiatu kieleckiego. Przygotowała ją Elżbieta Osman, która w miejscowości Brody, w gminie Pierzchnica prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Daleko od Szosy”.
Potrawa parzy w brodę, ponieważ dodaje się do niej wielu ostrych przypraw. Stąd nazwa – wyjaśnia Elżbieta Osman. Do jej przygotowania potrzebne są także: słodka kapusta, ziemniaki, wędzony boczek oraz cebula. Wszystkie składniki najpierw gotuje się osobno, a następnie miesza i razem dusi.
Dziewiąty Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego odbył się w Pierzchnicy. Do rywalizacji przystąpiło 24 potraw, przygotowanych przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz panie z kół gospodyń wiejskich z 17 gmin powiatu kieleckiego. W tym roku królowały te przyrządzone z kapusty i ziemniaków.
Jak przyznał starosta powiatu kieleckiego Michał Godowski, wybór tej najsmaczniejszej potrawy nie był łatwy. Jury oceniało nie tylko smak, ale także jej estetykę, sposób podania oraz ilość składników potrzebnych do jej przyrządzenia. Jak dodaje starosta Godowski, we wrześniu ukaże się publikacja „Najsmaczniejsze potrawy powiatu kieleckiego”, w której będą przepisy na potrawy, które dziś brały udział w rywalizacji.
Drugie miejsce w dziewiątym Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Sitkówka – Nowiny za potrawę Parzoki, a trzecie – Koło Gospodyń Wiejskich Brudzowianki z gminy Morawica za ziemniaczaną zapiekankę.
Kulinarnym zmaganiom towarzyszył 13 Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, podczas którego na scenie zaprezentowało się dziewięć zespołów ludowych.