Szczupak Pomykowski z Bud, Salceson z Okoła, Kiełbasa Swojska Opatowska oraz Kozi Twarożek z Ponidzia i Tort Czekoladowo- Orzechowy z Rżuchowa to jedni z laureatów 16. Konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursowe szranki stanęły 52 produkty.
Nagrodzony kozi twarożek z dodatkiem czosnku i ziół pochodzi z farmy ekologicznej „Jaga” na Ponidziu- wyjaśnia właścicielka. Węgierkowe powidła bez cukru przywiozła na konkurs Barbara Sołtyka z Koła Gospodyń Wiejskich „Kalinki” w Brzozowej w gminie Tarłów. Receptura na ten produkt jest niezmienna od wielu lat- przyznaje wytwórczyni, która przepis ma po swojej babci.
Produkty tradycyjne są smaczne i zdrowe, charakterystyczne dla danej części regionu i wytwarzane dawnymi metodami- podkreśla Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jurorzy nominowali do ogólnopolskiej nagrody „Perła” dwa produkty ze Świętokrzyskiego: Szynkę z Klonowa i Dziabaną Bułkę z Wąchocka. Perły zostaną wręczone jesienią podczas targów Polagra w Poznaniu.