Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach otrzymał tytuł „Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości”. Uznanie jury konkursu zyskał zrealizowany przez szkołę projekt Żywa Biblioteka, w ramach którego uczniowie z całego regionu mogli spotkać się i porozmawiać z przedstawicielami różnych wyznań i mniejszości, które są często traktowane stereotypowo.
W akcji wzięło udział ponad 200 osób – wspomina współorganizator przedsięwzięcia, bibliotekarka Małgorzata Detka. Inicjatywa spotkała się z pozytywnym odbiorem wśród młodzieży. W sumie, do dyspozycji uczniów było 11 „żywych książek”, m.in. pastor, alumni z seminarium w Kielcach, przedstawiciel mniejszości romskiej, osoby niepełnosprawne, weganin i wegetarianie.
Żywa Biblioteka ma się odbywać w Kielcach cyklicznie. Projekt Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego został uznany za jeden z pięciu najlepszych w kraju. Na konkurs wpłynęło w sumie 85 zgłoszeń z całej Polski, w tym 10 z województwa świętokrzyskiego. Konkurs odbył się po raz pierwszy, w ramach programu Erasmus+, organizowanego przez instytucje z Polski, Wielkiej Brytanii, Słowenii i Estonii. Partnerzy chcą m.in. stworzyć katalog dobrych praktyk dla szkół zawodowych w swoich krajach.