W Dwikozach powstaje inkubator przetwórczy. Instytucja ma być miejscem, gdzie rolnicy będą się uczyć przedsiębiorczości. Do ich dyspozycji będą urządzenia do przetwarzania owoców i warzyw. Gotowe produkty będą mogli za pośrednictwem inkubatora sprzedać i w ten sposób przekonać się, czy jest zainteresowanie ich ofertą.
Koordynatorka projektu Anna Frańczak z Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu podkreśla, że ma on rozwijać kreatywność producentów. Będą mogli skorzystać z urządzeń i maszyn i jeżeli osiągną rynkowy sukces to może zdecydują się na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.
Jak mówi wójt Dwikóz Marek Łukaszek – w praktyce każdy zainteresowany będzie mógł przywieźć swoje produkty i po ich przetworzeniu zabrać do domu lub za pośrednictwem inkubatora sprzedać. Do końca roku ta usługa będzie bezpłatna, a potem zostaną wprowadzone symboliczne opłaty, by rolnikom opłacało się korzystać z maszyn.
Do ich dyspozycji będzie wielofunkcyjne urządzenie do rozdrabniania surowców, do pasteryzowania słoików oraz suszarnia. Na pełnym etacie inkubator będzie zatrudniał jedną osobę. Pierwsze partie owoców i warzyw mają być przerobione w lipcu.