Jak w każdą sobotę na EKO Bazarze „Prosto ze wsi” w Kielcach na ul. Batalionów Chłopskich do dyspozycji klientów była żywność ekologiczna, produkowana przez świętokrzyskich rolników. Nabyć można było zarówno produkty, jak i gotowe potrawy – informuje Beata Cichopek, producentka serów, prezes Świętokrzyskiego Stowarzyszenia Wspierania Małych Producentów Żywności „Eko–Bazar”.
Wyroby garmażeryjne oferowała Alicja Podstawka. Wszystkie dania oparte są na warzywach uprawianych w jej gospodarstwie ekologicznym.
Jerzy Misch z Ponidzia, właściciel sadu jabłoniowego, produkuje soki mieszane, czyli jabłka łączy z innymi owocami oraz warzywami i ziołami, np. z rokitnikiem, burakiem a nawet papryką chili.
W niedzielę natomiast ekologiczną żywność będzie można nabyć na dziedzińcu Dworku Laszczyków w Kielcach.