Produkty spod znaku „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” będą sprzedawane w hurtowni jednej z sieci hipermarketów w Kielcach, a za jej pośrednictwem pojawią się w sklepach regionu. Dostępne są już tam produkty: Spółdzielni Mleczarskiej w Jędrzejowie i Zakładów Mięsnych Wir z Łopuszna. Negocjacje przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego prowadzi kolejnych 18. podmiotów.
Ekologiczna żywność od świętokrzyskich producentów sprzedawana będzie pod wspólna marką „Dobre, bo Świętokrzyskie”. W logotypie umieszczony będzie wizerunek czarownicy, kojarzącej się z regionem – mówi Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.
Obecnie Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” skupia 68. podmiotów: producentów surowców, przetwórców, restauratorów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.