Sandomierscy winiarze podsumowali sezon. Przez dwa dni, w Sandomierzu odbywało się święto młodego wina. Po jego smaku i aromacie można powiedzieć jaka będzie jakość trunku w dojrzałej fazie. Ten rok był pomyślny dla winorośli. Owoce miały dobre warunki do dojrzewania, a krzewów nie atakowały choroby. Z okazji święta młodego wina, zorganizowano m.in. degustacje, szkolenia, i konferencję na temat uprawy winorośli. Przez stare miasto, przy wtórze orkiestry dętej przeszedł korowód.
Turyści z Warszawy, którzy uczestniczyli w imprezach podkreślali, że do tej pory nie słyszeli o tradycjach winiarskich Sandomierza. Ich zdaniem, rozwój plantacji może być dodatkowym atutem regionu.
Obecnie w powiecie sandomierskim funkcjonuje kilkanaście winnic. Produkcja lokalnego trunku, to wciąż działalność niszowa, a powstanie nowych plantacji będzie regulował rynek- uważa dr Janusz Suszyna z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego.
Sandomierskie wina trafiają do sklepów, hoteli i restauracji w różnych częściach Polski. Sprzedają się również za granicą.