Nie ma zdrowej diety bez śniadania. Jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który pomaga uchronić się przed nadwagą i cukrzycą. Zwracali na to uwagę eksperci podczas konferencji zorganizowanej z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Cukrzycy (14. listopada).
Profesor Krzysztof Strojek, krajowy konsultant w dziedzinie diabetologii podkreśla, że dieta i jedzenie śniadań ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu tej choroby. Główny posiłek, szczególnie ludzie młodzi zjadają wieczorem, a to sprzyja otyłości i pośrednio również cukrzycy.
Dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska wyjaśnia, że śniadanie powinniśmy zjadać w ciągu godziny od przebudzenia. Jest to pierwszy posiłek po dłuższej, nocnej przerwie. Jest on szczególnie ważny dla wyrównania poziomu cukru we krwi.
Według badania przeprowadzonego przez instytut IBRIS na zlecenie Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, 80 procent Polaków je śniadania codziennie, jedynie 3 procent nie jada śniadań w ogóle.